Семейство

Защо детето отказва да влезе в час?

Неразбиране на материята

14.09.2017г. / 14 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Първият учебен ден наближава. Имаме много въпроси и притеснения. Ако детето ви преминава в по-горен клас и сте се сблъскали с нежеланието му да посещава училище, със сигурност се питате дали тази година ще иска да влезе в час. Какви могат да бъдат причините децата да отказват да посещават училище? Вижте 5 от тях.

1. Неразбирателство с учител.

За малките деца е трудно да споделят страховете си, особено ако техен учител не се е отнесъл добре с тях. Ето защо ролята на родителите е да комуникират с децата си, да се опитат да разберат повече за техните контакти в училище, да разкрият страховете им. Тийнейджърите също се нуждаят от вашето внимание и добра комуникация.

2. Страх от оценка, страх от грешка.

Всеки е изпитвал този вид страх. Помислете какво го причинява. Дали грешката е от ваша страна или отново без да знаете учителят по някакъв начин използва слабото представяне на детето, за да го „мотивира“, „контролира“ по време на учебния процес.

Друг страх е страхът от допускането на грешки. Вие, както и учителите, трябва да научите децата си, че грешките са уроци, които ни учат как да бъдем по-добри в това, което правим.

Как децата ни да бъдат щастливи в училище?

3. Подигравка от страна на съученици.

Друга причина децата да отказват да влязат в час са подигравките/тормоза на съученици. Понякога се случва това да е по вина на учителя, който си позволява да сравнява уменията на едни с уменията на други, който неглижира проблеми, които се случват в негово присъствие и не уведомява родителите.

Живеем във време, в което децата поставят материалното над всичко и сравняват себе си с останалите. Тук отново ваша е ролята да обясните значението и тежестта на материалните придобивки и изграждането като личност.

4. Обемът на домашната работа.

За децата в началното училище и първите класове, това може да е наистина стряскащо. Дълги часове в писане, смятане, четене. Ето защо е важно вие да бъдете част от този процес или да им осигурите добра занималня, в която да се подготвят за училище.

Под „добра“ се разбира тази, която позволява на децата да учат забавлявайки се. Ако подготвяте домашните у дома, осигурете си кратки почивки, в които децата да презаредят своите енергийни нива, за да учат с желание.

10 признака, че се справяте добре като родител

5. Неразбиране на материята.

Това е съвсем логична причина едно дете да не иска да влезе отново в час. То се страхува, че информацията, която получава е неразбираема, но трябва да покаже резултати и да покрие очаквания. Тук отново добрата комуникация учител-родител-дете е от съществено значение.

Интересувайте се какво затруднява детето, разговаряйте с учителя за слабите му страни, осигурете му допълнителни часове по съответната материя. Децата трябва да усещат подкрепа и съпричастност, за да могат да повярват в своите умения и да преодолеят спънките.

Свързани статии

Как децата винаги да влизат в час с желание?

1. Те трябва да имат живот и извън училището и домашните.

2. Научете ги да не се страхуват от грешките. Дайте им за пример Томас Едисън, който след 999-ия път успява да създаде електрическата крушка. Самият той не е казал, че тези опити са провал, а 10 000 възможни начина нещо хубаво да се получи. „Аз не съм се провалял. Просто открих 10 000 начина, по които нещо не може да стане.“

3. За да развият комуникационните си умения, добре е децата да посещават извънкласни занимания, които им харесват.

4. Научете децата от малки да оценяват своите положителни качества и да се гордеят с тях.

5. Възпитайте състезателния дух в тях, но нека знаят, че успехът не е с цената на всичко.

6. Потърсете „вашето“ училище. Слушайте детето си и не подминавайте неговата оценка за училището.

7. Най-важното – вярвайте в децата си, мотивирайте ги и им покажете, че цените техните усилия.

 

Коментирай