Семейство

Ползите от съвременните контрацептиви

15.06.2007г. / 13 09ч.
Аз жената
Ползите от съвременните контрацептиви

Председателят на Българско дружество по акушерство и гинекология доц. д-р Елиан Рачев и д-р Георги Коларов от Медицински център „Майчин дом” представиха резултатите от национално представително проучване за оралната контрацепция и отношението на жените към нея. Изследването обхваща жени на възраст от 18 до 40 години от цялата страна.

От данните стана ясно, че едва 4% от българките използват орални контрацептиви, сравнено с 60% в Холандия и 42% в Германия. По мнението на специалистите това е притеснително, тъй като показва незряло отношение към планирането на бременността. Като пренебрегват контрацептивите, българските жени се лишават и от положителните ефекти върху здравето, които продуктите осигуряват. След едногодишна употреба на противозачатъчни хапчета, рискът от рак на маточната лигавица намалява с 20% и - с 60% след четиригодишна употреба. Докторите споделиха, че е изключително важно жените да бъдат информирани относно съвременните контрацептиви и ползите от тях.

Като основен недостатък на контрацептивите, близо 64% от респондентите определят точния час на взимане на хапчетата, но предвид всички предимства, които дават, това е несериозно оправдание. Доц. д-р Рачев сподели тревожна статистика за бум на абортите сред младите жени. Поради небрежност от страна на българките броят на "неродените бебета" в страната е около 67 000 годишно. Абортът води до безплодие в голям процент от случаите. Това би могло да се избегне с прием на противозачатъчни от ранна възраст. 16% от младите започват полов живот преди да навършат 15 години, 35% – до 16 години и 65% – до 17–18 години. Ето защо специалистите смятат, че сред младите жени трябва да се повиши информираността относно контрацептивите. „Високият стандарт на живот е правопропорционален на броя на жените, които приемат контрацептиви,” каза доц. д-р Рачев.

Ефективността на противозачатъчните хапчета се повишава с по-дълготрайната им употреба. Според почти половината жени, обаче, оптималният период за приемане на противозачатъчни хапчета е от 1 до 6 цикъла. Лекарите са категорични, че толкова кратък период не позволява на дамите да усетят ползите от хапчето и да се убедят в благоприятното му въздействие върху организма. Доц. д-р Елиан Рачев разкри, че благодарение на ефекта от приема на „хапчето”, в България се правят между 8 000 и 10 000 по-малко гинекологични операции на жени годишно – най-често на яйчниците.

У нас все още битуват старите страхове за ефектите от приема на контрацептиви. Почти 42% от гинеколозите, които също са обект на проучването, препоръчват необосновани почивки от прием на контрацептив на своите пациентки - от 4 до 6 месеца. „Въпреки че с времето се промениха съставът, качеството и концепцията за действие на контрацептивите, у нас все още съществуват стари модели на поведение, които, за съжаление, в много случаи се налагат от самите нас,” сподели д-р Георги Коларов. „Хапчето е преминало през 50 години еволюция и съвременните продукти са толкова балансирани и деликатни към женското тяло, че ние трябва да направим всичко необходимо, за да обясним на българката истинските ползи от употребата на контрацептиви.”, добави той.

Освен за контрацепция 41% от гинеколозите предписват съвременните препарати и за лечение на различни женски здравни проблеми. Контрацептивите регулират менструалния цикъл, изчистват кожата от акне, а някои дори, като Ясмин например, повишават сексуалността при жената. Според проучването, Ясмин е най-предпочитаното хапче за контрацепция както от лекарите, така и от жените в България. Хапчето с име на цвете е предпочитано поради свойствата на уникалната си съставка Дроспиренон – нов прогестаген, който противодейства на водната задръжка, повлиява благоприятно пременструалния синдром, подобрява състоянието на кожата и се справя с емоционалната нестабилност и напълняването. Нежното хапче Ясмин неслучайно е с най-голяма известност сред анкетираните – 50% от тях споделят, че познават името. Д-р Георги Коларов разясни, че най-важно е жената да се консултира с лекар гинеколог, който ще й предпише най-подходящото хапче.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
zvezdelina ( преди 11 години )
az zapochnah predi 4 godini da piq diane35 zaedno s bromogriptin prepisani ot d-r Kolarov no sega sam v chujbina i gi piq redovno no neznam do koga trqbva da gi piq a mislq da se pribiram v bg okolo nova godina.iskam da pitam mojeli da prodalja da gi piq ili trqbva da gi spiram 4 godini mnogo li sa ako nqkoi e zapoznat molq ako moje da mi pishi a vsashnost gi piq zashtoto ne mi idva cikala
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
desislava ( преди 11 години )
az zapo4nah purvo s regylon be6e mi predpisano za normalizirane na menstroaciata sled bremenosta si imah problemi s hormonite i mi predpisaha hloe,sega ve4e pak piq regylon,vuprosut mi e moga li da si pravq po4ivki v smisul da si po4ina nqkolko meseca da ne gi piq,za6toto sega opitah predi mesec i ne mi doide cikala 2 meseca?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
ваня ( преди 11 години )
мога да кажа че аз съм доволна от Ясмин.пия вече около 3год.искам да попитам дали ще има проблем като решим да имаме бебе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар