Семейство

Здравословно хранене в училище

21.08.2009г. / 07 50ч.
Аз жената
Здравословно хранене в училище

Със сигурност всеки родител си задава въпроса с какво се храни детето му в училище. Дори и да приготвяме плодове и сандвичи от къщи ако децата ни притежават джобни, те могат да си осигурят от бюфетите в училище така привлекателните за тях, шоколади, чипсове, газирани напитки и др.

Това вече ще бъде избегнато, поне на територията на училището. Според новата наредба № 37 от 21 юли 2009 г. от новата учебна година се изисква осигуряване на здравословно хранене на учениците, организирано в ученически столове, бюфети и автомати за закуски и напитки на територията на училища, общежития и бази за спорт, отдих и туризъм на ученици.
Здравословното хранене на учениците се постига чрез осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни, увеличаване консумацията на пълнозърнести храни, ограничаване приема на мазнини, захар и сол.

Прясното мляко, киселото мляко и млечните продукти, които се предлагат на учениците, трябва да отговарят на следните изисквания:
- прясното и киселото мляко да са със съдържание на мазнини до 2 %;
- прясното и киселото мляко, сирената и другите млечни продукти да са без добавени растителни мазнини;
- не се допускат подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, растителни влакнини, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители и общото съдържание на моно- и дизахариди не трябва да е повече от 15 %;
- количеството на добавените плодове, плодово пюре, натурален плодов сок към киселото мляко трябва да е най-малко 6 %;
- айранът да се предлага без добавена сол.

В ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки се предлагат само следните напитки:
- бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води;
- натурални 100 % плодови и зеленчукови сокове;
- плодови и плодово-зеленчукови нектари, в които съдържанието на моно- и дизахариди не превишава 20 % от общата маса на продукта;
- мляко, млечни и кисело-млечни напитки със съдържание на мазнини до 2 %;
- плодов и билков чай;
- топъл шоколад.

В ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки не се предлагат:
- пържени картофени и зърнени изделия;
- екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина;
- пържени ядки;
- пържени тестени изделия;
- захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад;
- сладкарски продукти с високо съдържание на мазнина и захар - торти и пасти със сметанов и/или маслен крем, сиропирани сладкиши;
- сухи супи и сухи бульони.

В бюфетите и в автоматите за закуски и напитки могат да се предлагат сандвичи, тестени закуски, плодове, зеленчуци, бисквити, десерти на млечна, млечно-плодова, зърнена, зърнено-плодова основа и шоколад. При приготвянето на храна, предназначена за училищните столове и бюфети, участва най-малко едно лице с образование или квалификация в областта на общественото хранене.

За нарушителите са приготвени солидни глоби.
Да се надяваме на по-малко затлъстели и повече здрави деца.

* * *

Позволени и забранени закуски в училище

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Цветанка ( преди 11 години )
Жалко,че родителите дават пари на децата си,без да се интересуват те за какво ги харчат.Или им купуват някакви мазни,тестени закуски и така са спокойни, че децата им ще са здрави.Почти няма родители,които вместо закуска да слагат в чантата на детето някакъв плод.Родителите също трябва да са наясно какво е здравословно хранене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Симона ( преди 11 години )
Много се радвам на промените. Надявам се, че ще се спазват от училищата. Много важно е обаче органите да правят редовни проверки.Трябва да има многократно повече образователни кампании за децата и родителите. Възпирам моите деца да ядат вредни храни, но понякога е много трудно, когато има други деца и виждат как те ядат всичко. Моля съдействайте и Вие за промяната в мисленето и навиците на родителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Милена (Меми) ( преди 11 години )
Включих се активно в тази кампания, подета, проведена и успешно приключена главно от родители и майки (чудесен пример за гражданско общество). Много се радвам, че още от тази учебна година се въвеждат промените, браво! Трябват не само редовни проверки, но и родителски сезирания на РИОКОЗ, в случай на видени нарушения. А още по-важни са резултатите, т.е. глобите на нарушителите. С общи сили ще имаме по-здрави деца:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Никаква наредба няма да сърши кой знае каква работа, ако родителите не набият в главите на децата си вредата от тези храни.За съжаление започваме да взимаме мерки след като се появаят проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Маргарита ( преди 11 години )
Здравейте!Чета тук коментарите ви и искам да ви задам няколко въпроса. Вие по какъв начин бихте спрели детето си да излезе през междучасието или свободния час за да си купи от отсрещния магазин или павилион забранената храна /чипс, вафли, близалки или хамбургер с много пържени картофи/. Бихте ли помолили директора на училището, където учи дтето ви да заключва входната врата и никой да не допуска с такава храна от вкъщи. Така че драги родители замислят ли се за безопасността на децата ви излизайки извън училище и за вероятността те да не се изкушат от същите лакомства предлагани само че вече извън училище. И не на последно място искам да ви попитам по колко пари ще давате на детето си за училище след като то ниама да може да си купи здравословна храна /баничка и боза или плодово мляко - 1.50 лева или натурален сок 100% макар че всички знаем че такъв за толкова пари няма/ вместо 1 вафла от 0.20 лева, 1 бонбона от 0.02 лева и 1 дъвка от 0.05 лева. Извинявай те но мисля че даже не сте прочели наредбата между редовете и не сте наясно какво ви очаква. Дано не сте само вие тия дето ще слагат вафлите в чантата на детето ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
една ученичка ( преди 11 години )
Не ми е ясно само едно...какво ще ядем? Защото тъжно, но вярно е че край училищата едва ли се намира нещо здравословно. А когато си втора смяна и повечето магазини дори са затворени след третото междучасие...Какво да кажа!?Една ябълка не стига ама никак даже :((((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Димитър ( преди 11 години )
е хубу де... те ше ги забранят тези хамбургери ,безалкохолни напитки,дюнери ама ние ко ше ядем ??? Извинявайте ама 11 клас ученик няма да земе да си сложи ябълка в чантата и да си яде през междучасието ! Отивъм да речем на магазина и за междучасие от 20 мин като се има предвит 10 мин опашка само да си земеш нещо.... кво да си купя.. Продават само Вафли,Напитки,Чипсове,Снаксове... Кое от тия работи е здравословно ??? И да е нещо което ше ме наяде ??? Само тва немои се сетим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
христо ( преди 11 години )
Радвате се на промените на това какво не трябва да се продава-а сега кажете какво ще се продава ,ако се спазва наредбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Ангела ( преди 11 години )
Време беше!:)Варианта,обаче децата да ходят навън да пазаруват е факт-И мисля,че точно това ще правят-за съжаление!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар