Семейство

Първи учебен ден – празник за родители и за деца

13.09.2009г. / 09 14ч.
Вергиния Генова
Първи учебен ден – празник за родители и за деца

Чувате ли вече училищния звънец? Приготвихте ли се за предизвикателството наречено училище? Бързайте, защото 15-и септември вече пристъпва с леки детски стъпки и може да чуете звънливия му смях пред вратата!

Малките крачета трябва да бъдат обути в топли обувки, трябват нови дрешки, тетрадки и химикалки... и разбира се трябват здрави нерви и много любов, когато у дома си имате ученик.

Но каквото и да си говорим 15-и септември е голям празник. И трябва да се приготвим да празнуваме, заедно с децата, нищо че последните години е винаги студено, дъждовно и неприветливо. Предчувствам, че тази година няма да е така.

А на празник като на празник – може да си облечем най-хубавите и любими дрехи, да направим букет от най-хубавите цветя и да си вземем отпуск от работа (ако можем).

Лично аз смятам, че на 15-и септември няма по-важна работа за родителите на малчугани от това да изпратят своите ученици. Ако шефовете ви имат нещо против, помислете си дали си струва да си давате здравето и щастливите мигове за обогатяването на такива хора. След церемонията в училище, която по традиция във всички училища трябва да започне в 9 ч. с вдигане на българското знаме, можете да заведете децата някъде, където да се забавляват (на сладкарница, в детски център, в парка) – все пак празник е. Между другото в много училища преди официалното откриване се правят срещи по класове и е добре да се поинтересуваме дали и кога ще има такава среща, евентуално може да се наложи да заведем децата в училище половин или един час по-рано. Може да помислим и за малък подарък за учениците – те все още са деца и много ще се радват.

Дрешките е добре да изберем заедно с децата, както и да ги облекат и поносят преди това, за да видят дали наистина им стоят добре, дали ги харесват и дали им са удобни.

Букетът, ако имаме възможност отново е добре да направим заедно с децата – така ще можем да поговорим още веднъж за учителката, за порядките в училище. Ако не, цветарите са се приготвили да направят най-големия си оборот до края на годината.
Да не забравяме, че букетът е символ на уважение, а не демонстрация на престиж – трябва да се съобразяваме все пак на височина да не надвишава ръста на детето ни, както и да е по-лекичък. Не че на първия учебен ден няма комични сладури, залитащи под огромни букети.

На 15-и септември не бива да забравяме и фотоапаратите и камерите – защото хубавите спомени винаги топлят в трудните моменти.

И най-важното – да забравим проблемите и да не забравяме доброто си настроение и най-слънчевите си усмивки и по стара българска традиция да тръгнем на есен с песен.

* * *

Хайде на училище!

Коментирай