За дома

Хитри трикове за прогонване на мухи от дома

За да се радвате на дом без летящи насекоми

25.05.2024г. / 19 30ч.
Илияна Николова
Хитри трикове за прогонване на мухи от дома

Мухите са едни от най-досадните насекоми, които могат да нападнат дома ви. През пролетта и лятото те се размножават и летят навсякъде, особено в топлите дни, когато държите прозорците отворени.

Мухите кацат на всевъзможни места, като това крие риск от разнасяне на зарази и бактерии. Затова е добре да ги прогоните от дома си колкото се може по-бързо.

Как да успеете да прогоните мухите от дома? Ето няколко хитри трика. 

Лента с мед 

Намажете хартиена лента с мед или друга лепкава субстанция, която да излъчва сладък мирис, например сироп или захар, разтворена във вода. Намажете обилно лентата и я закачете да виси от високо място – лампа, корниз, шкаф. Това ще привлече мухите и ще ги накара да се залепят за лентата.

Връзки или саксии с босилек 

Босилекът ухае прекрасно за нас хората, но за мухите е отблъскващ. Възползвайте се от това. Разположете връзки пресен или сушен босилек до прозорците, така че да пречат на мухите още при влизането в дома ви. Ако обичате да отглеждате растения, засадете си босилек. Той едновременно ще ви служи за прогонване на мухите и за овкусяване на ястията ви.

Масло от лавандула или розмарин 

Благоуханните етерични масла са неприятни за мухите. На вас обаче те ще ви донесат наслада, ще ароматизират дома ви и същевременно ще изгонят досадните мухи и други насекоми. Използвайте масло от лавандула или розмарин за целта. Разположете памучни тампони, напоени с етерични масла на различни кътчета в дома. Можете да потопите и дървени клечки в шишенце с етерично масло. Поставете го близо до прозорците, като така ще попречите на мухите да влязат в дома ви.

Свързани статии

Смлян чесън 

Смелете няколко скилидки чесън, увийте ги в марли, завържете с конец и провесете да висят на стратегически места. Чесънът отделя силни ароматни съединения, които са неприятни за мухите и ги прогонват.

Бял винен оцет или ябълков оцет 

В зависимост от това с какъв оцет разполагате вкъщи, можете да го използвате срещу мухите. Напоете тампони с оцет и ги разпръснете на различни кътчета в дома. Можете да излеете малко оцет в чашки и също да ги поставите в ъглите на помещенията. Оцетът отделя киселинни ароматни молекули, които гонят мухите и ги кара да не влизат вътре. Ако някоя случайно влезе, ще търси бърз начин да избяга.

Коментирай