Семейство

На занималня или у дома?

14.09.2009г. / 09 15ч.
Вергиния Генова
На занималня или у дома?

Задавате ли си този въпрос – дали да дам детето на занималня след училище или да се подготвя у дома?
Ако си задавате този въпрос сте една от малкото щастливки, които имат възможност по една или друга причина да си останат у дома и да се занимават с първокласника.
За да си позволите този лукс, трябва да сте сигурни, че друг член на семейството (по условие таткото) ще успее сам да се погрижи за финансите, така че вие спокойно да се занимавате с първолака у дома. А ако имате желание за второ (или трето) дете и досега не сте го планирали, може да комбинирате (първолак с бебешор). Така и така ще си стоите у дома, за да гледате бебето, стига да можете да вземате първокласника от училище, ще може да се справите.

У дома
Предимствата детето да се подготвя за следващия ден у дома са:

  • Спокойна обстановка – в училищните занимални няма как да се получи.
  • Домашно приготвена храна – изключително важна за подрастващите.
  • Възможност да поспи следобед – нашите училища изобщо не са пригодени за това, а малките все още имат нужда от сън и почивка.
  • Възможност да поиграе навън – повечето занимални не извеждат децата навън и те са принудени по цял ден да стоят в задушни, прашни стаи с малко кислород и пространство.
  • Възможност да играе с играчките си и да се чувства добре в свои води – намалява стреса.
  • Възможност да общува с вас – малките имат изключителна нужда да споделят, да се гушкат и да усещат нашата подкрепа и одобрение.
  • Възможност да го водите на извънкласни занимания – спорт, рисуване, чужди езици, танци...

С една дума предимствата да подготвяме първокласника у дома са повече от недостатъците.
Аз лично се сещам само за един единствен недостатък – че детето по-малко от другите ще общува със своите съученици, но това лесно може да се компенсира, ако каните най-близките му приятелчета да дойдат у вас или им предлагате да отидете заедно на кино, на разходка или просто да поседите заедно след училище в парка.
Но за съжаление в днешно време единици са тези, които могат да си го позволят и после си задаваме въпроса защо децата ни стават нервни, агресивни и отчуждени от малки? Отговорът е очеваден и повечето от нас сме на ясно, но все още не сме измислили как да се клонираме, за да може хем да изкарваме пари, за да преживяваме, хем да обръщаме достатъчно внимание на децата.

На занималня
Тук родителите на деца в държавните училища имат две опции – така наречената държавна занималня и нароилите се около училище частни занимални.
Държавната занималня е безплатна. Това е основното и на места единствено предимство. Разбира се, трябва да се поинтересуваме как стоят нещата във вашето училище – коя госпожа се занимава с децата, колко деца се предвижда да посещават занималнята, колко е голяма стаята и други не по-малко важни подробности.
Ако попаднете на свестен човек, педагог – това е препоръчителният вариант.
Недостатък е, че държавните занимални работят до 16.30 ч. – 17.00 ч., което е неудобно за работещите родители, които приключват работа след 17.30 ч. – 18.00 ч., а някои и до по-късно. Много родители, чиито деца посещават такава занималня се оплакват, че децата не се подготвят добре за следващия ден и се налага вечер отново да сядат да учат; няма добра дисциплина и те тичат по коридорите, а понякога и извън сградата на училището; не им се уплътнява добре времето и единственото им развлечение е да се тъпчат с лакомства от лавката; нямат допълнителни занимания, които да привличат вниманието им и да ги заинтригуват; стаите са малки и неуютни, а там се събират деца от два или три класа.

Частните занимални се конкурират взаимно и това е добре за родителите, но пак трябва да си направим труда да проучим коя от всички тях ще е най-подходяща за нас – с оглед местоположението, цената, допълнителните занимания и екстри, които предлагат.
По правило в частните занимални обръщат персонално внимание на децата, но на места поради големия интерес те превишават дори бройката на децата в държавната.
В частните занимални обикновено работят качествени педагози, които се стараят децата да научат, дори нещо в повече от задължителното, (но не е изключено и да попаднете на такива, които претупват домашните).
Частните занимални обикновено са под наем в апартаменти, а те не са достатъчно просторни, затова пък учителите се стараят да извеждат децата в парка и след като си научат уроците, да ги занимават с нещо странично: рисуване, апликации, моделиране и т. н.
Голямо предимство на частните занимални е, че работят до късно и можете да приберете детето си дори и след 19.00 ч.
Тъжно е, че за урбанизацията основно плащат децата – ако сметнем общото време, което престояват на чина в училище или в занималнята ще се уплашим – в най-добрия случай е от 8.00 ч. до 18.00 ч., а ако родителите работят далеч от занималнята може и до по-късно.

Наша е отговорността да изберем възможно най-добрия и оптимален вариант или както се казва по-малката злина, ако имаме избор.

* * *

Първи учебен ден – празник за родители и за деца
Не забравяйте цветя за учителя
Хайде на училище!

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време