Какво те мъчи в любовта?

Не можем да проведем конструктивен разговор

Участвай в безплатния уебинар „Създай пълноценна връзка в 10 стъпки“

25.11.2015г. / 14 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпрос от читателка за рубриката „Какво те мъчи в любовта?“

Въпрос: Моят проблем във връзката е свързан с решаването на възникналите проблеми. Заедно сме от 1 година, рядко възникват спорове между нас и по принцип имаме хармонична връзка (или поне така изглежда). Когато не сме на едно мнение за важни въпроси, не можем да проведем конструктивен разговор.

Обикновено аз се опитвам да обясня как се чувствам, според мен той се чувства обвинен и се ядосва, започва да сипе обвинения към мен и накрая си тръгва или затваря телефона. Така аз просто нямам шанс да обясня какво съм имала предвид. След известно време, като се успокои, се държи сякаш нищо не се е случило, а проблемът остава неразрешен. Моля за съвет.

Ева Кулева: Не вярвам, че можете да имате хармонична връзка без ефективна комуникация. Вероятно само „така изглежда“. Успешното преодоляване на различията е ключово умение за създаване и поддържане на пълноценни взаимоотношения. А различия винаги има, дори при най-съвместимите партньори. Щом партньорът ти се ядосва и започва да сипе обвинения, най-вероятно ти не споделяш как се чувстваш, а го обвиняваш за твоите чувства. Има голяма разлика.

Фактът, че използваш думите „той се чувства обвинен“, ми казва, че бъркаш чувства с оценки. Защото „обвинен“ не е чувство. За разрешаване на конфликти аз лично използвам, и препоръчвам на моите клиенти, метода за ненасилствена комуникация (ННК), който Маршал Розенберг описва в книгата си „Общуване без агресия“.

Чрез споделяне на чувствата, които конкретно поведение на партньора ни е предизвикало у нас, свързването им с наши нужди, които не са задоволени, и молба за определено действие, което може да задоволи тези нужди, ние предизвикваме съчувствие у партньора си и провокираме желанието му да ни съдейства, ако иска.

Вместо да го обвиняваме за чувствата си и да провокираме съпротива и агресия от негова страна. Звучи малко сложно на първо четене, затова ще дам пример. Да кажем, че партньорът ти закъснява за срещи и не се обажда да те предупреди. Ти нищо не казваш първите няколко пъти и след поредното закъснение избухваш. За теб не знам, но на мен ми се е случвало. 

Ето как можеш да споделиш чувствата си и да поискаш подкрепа от него чрез ННК.

„Когато закъсняваш с повече от 10 минути за нашите уговорки и не си се обадил да ме предупредиш, много се ядосвам. Имам нужда да планирам времето си, това ми помага да се чувствам спокойна и да го използвам по-пълноценно. Моля те да ми се обаждаш, когато виждаш, че ще закъснееш с повече от 10 минути.“

Ключовите умения, които има нужда да овладеем за този вид комуникация са:

  • Да поемаме отговорност за чувствата и нуждите си. Те са си наши.
  • Да описваме поведението на другия обективно, без оценки и епитети, само с наблюдения.
  • Да отправяме искрена молба, а не изискване. т. е. да сме готови да приемем отказ.
  • Да преговаряме до намиране на решение, което удовлетворява нуждите и на двамата.

Такова решение винаги има. И не се налага да правим компромиси с нуждите си. Нужно е само да имаме търпение да намерим заедно такова решение, както и да уважаваме нуждите си и тези на партньора ни.

Настани се удобно пред компютъра си и участвай в безплатния уебинар „Създай пълноценна връзка в 10 стъпки“, който Ева Кулева ще проведе на 1 декември от 20 часа. Регистрирай се тук: http://bit.ly/1PO7iml

Ева Кулева

лайф коуч и ментор

Rare Life Coaching

0889 237 207

https://rarerelationships.eu/video-blog/

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.

Коментирай