Бременност

Какво е важно да направите преди да забременеете?

Няколко стъпки за промяна в начина на живот и мисленето

24.03.2017г. / 15 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако планирате да имате бебе, има някои неща, които трябва да започнете да правите по-отрано. Не става дума само да спестите пари. Те са важни, защото покрай бебето ще е нужно да купите много нови пособия.

Но също така е много важно да обърнете специално внимание на себе си, здравето си, навиците си.

Какво трябва да промените и за какво да помислите преди да забременеете?

Спестете пари

Парите ще са ви нужни за изхранването и обслужването на нуждите на вашето бебе. Необходимо е да спестявате още преди да сте заченали, тъй като разходите покрай бременността и бебето в повечето случаи се оказват по-големи от очакваното. Бъдете подготвени.

Отстранете лошите навици

Всичко, с което сте свикнали до момента, трябва да бъде променено. Пушенето, пиенето на алкохол, няколкото любими кафета на ден, безсънието, нездравословното хранене трябва да приключат в момента, в който в главата ви назрее мисълта за бебе.

Регулирайте здравословното си състояние

С оглед на това, че тялото ви ще има нелеката задача да отгледа здраво бебе, вие самите трябва да сте здрави. Хронични заболявания като диабет, високо кръвно налягане, хормонален дисбаланс, автоимунни заболявания, са все предпоставки за рискови ситуации по време на бременността. Погрижете се за здравето си преди да започнете опитите за зачеване.

Яжте балансирана храна

Колкото и да обичате пържени картофки и бургер ще ви се наложи да ги забравите. Настройте съзнанието си за тази промяна. Важно е да подготвите тялото си и то да влезе в здравословни граници според индекса на телесната маса, защото прекомерното количество мастна тъкан крие риск от спонтанни аборти, вродени дефекти, прееклампсия и други.

Освен това, бебето ви ще се нуждае от здравословни хранителни вещества, за да расте здраво.

Свързани статии

Упражнявайте се

Ако наистина сте решени да ставате майка е важно да се мотивирате по посока на редовните упражнения. Досега ви е мързяло, не сте имали желание и време, но сега трябва да започнете да тренирате. Достатъчни са 20-30 минути на ден, за да поддържате здраво тяло и здрав дух.

Редовни контролни прегледи

Не пропускайте прегледите при вашия лекар. Проследяването на здравословното състояние е от голямо значение, когато планирате да забременеете. Това важи най-вече за жени с диагностицирани хронични заболявания, но е важно и за всички останали, защото заболяванията все пак могат да се появят и внезапно.

Снимки: iStock

Коментирай