Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... ЮАР е "нацията на дъгата"?

Любопитни факти за ЮАР

28.12.2016г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Южна Африка е далечна страна, мечтана дестинация за много хора. Тази земя е търпяла всякакви кръвопролития през годините, политически сътресения и колониалистки периоди.

Територията ѝ е пропита с кръвта на стотици хиляди чернокожи по времето на политиката на апартейда, борец срещу която е Нелсън Мандела.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем някои забележителни факти за Република Южна Африка.

1. Наричат Южна Африка „нацията на дъгата“, защото там съществуват 11 официални езика.

2. ЮАР е на 24-то място по население в света със своите 55 милиона души.

3. Почти половината от златото, добито някога в света, е намерено на едно единствено място – Уитуотърсранд, Южна Африка.

4. Бушмените, живеещи в Южна Африка, използват до ден днешен същите оръдия на труда, както и оръжия, които са използвали преди 44 хиляди години по времето на пещерните хора.

Снимка: iStock

5. Расовата сегрегация в Южна Африка започва с колониалистката политика на Холандската империя, следвана от Британската империя. Тя става официална политика на правителствата от 1948 година и остава непроменена до 1991 година.

6. ЮАР е една от малкото държави в Африка, в които не е имало държавен преврат. Избори там се провеждат регулярно вече в продължение на почти цял един век.

7. Нелсън Мандела е първият чернокож президент на ЮАР.

8. Повече от 1000 бели фермери са били убити от 1990 година насам.

9. В ЮАР със закон е позволено монтирането на огнехвъргачки по външния корпус на автомобилите с цел отблъскване на крадци и нападатели.

Снимка: Reuters

10. Граса Мишел е единствената жена, която е била първа дама на две различни държави – Мозамбик и Южна Африка. Била е омъжена за Нелсън Мандела и Самора Машел – президент на Мозамбик.

Свързани статии

11. В Южна Африка има мобилно приложение за Android, което изчислява колко крави трябва да се заделят като зестра на бъдеща съпруга.

12. В Южна Африка има дърво на 6000 години. Дънерът му е толкова голям, че в него е издълбано помещение, превърнато в бар.

13. През 1962 година ЦРУ разкрива местонахождението на Нелсън Мандела, което води до неговия арест и престоя му в затвора за цели 27 години.

14. Приблизително 1 на всеки 5 души в Южна Африка е HIV позитивен.

Коментирай