5 задължителни ястия по време на коледните пости

Какви ястия да слагаме на трапезата по време на коледните пости

10.12.2025г. / 15 13ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Коледните пости са един от най-магичните периоди в годината – време на смирение, очистване и дълбока символика. Трапезата през този период е скромна, но изпълнена с топлина, традиции и особени вкусове, които поколения българи пазят като съкровище. Тук ще откриете кои са петте най-характерни постни ястия, които присъстват почти задължително на зимната трапеза, защо са важни, как да ги приготвите и какви поверия се свързват с тях.

5 задължителни ястия по време на коледните пости

1. Постни сарми с ориз

Постните зелеви или лозови сарми са един от най-почитаните символи на постната трапеза. Те олицетворяват семейното единство – дребни, но много на брой, както благословиите през празничните дни.

Рецепта: Постни лозови сарми

Необходими продукти (4 порции):

  • Лозови листа – 250 г
  • Ориз – 200 г
  • Лук – 2 глави (около 150 г)
  • Морков – 1 бр. (70 г)
  • Олио – 50 мл
  • Доматено пюре – 1 с. л.
  • Червен пипер – 1 ч. л.
  • Черен пипер – ½ ч. л.
  • Сол – 1 ч. л.
  • Магданоз – 1/2 връзка

Стъпки:

  1. Задушете ситно нарязания лук и морков в олиото до омекване.
  2. Добавете ориза и разбъркайте, докато стане леко прозрачен.
  3. Сложете доматеното пюре, пипера, солта и налейте 100 мл вода. Гответе 5 минути.
  4. Увийте малки сарми с лозовите листа.
  5. Подредете ги плътно в тенджера, залейте с вода, колкото да ги покрие, и варете 40 минути на слаб огън.

2. Боб чорба

Бобът е символ на плодородие и чистота. В много райони вярват, че колкото повече зърна съдържа трапезата, толкова повече благоденствие ще донесе в дома.

Рецепта: Постна боб чорба

Необходими продукти:

  • Боб – 300 г
  • Лук – 1 голяма глава (100 г)
  • 1 морков
  • Червен пипер – 1 ч. л.
  • Джоджен – 1 ч. л.
  • Сол – 1 ч. л.
  • Олио – 40 мл

Стъпки:

  1. Накиснете боба за 8 часа, след което сменете водата и започнете да го варите.
  2. След завиране сменете водата още веднъж.
  3. Когато бобът омекне, добавете нарязаните лук и морков.
  4. Разбъркайте и добавете подправките и олиото.
  5. Гответе още 20 минути на слаб огън.

Свързани статии

3. Пълнени чушки с ориз и зеленчуци

Постните пълнени чушки са класика, която носи усещане за домашен уют и топлина. Ястието е свързано с вярата, че червените чушки пазят дома от зли сили през зимните нощи.

Рецепта: Пълнени чушки с ориз

Необходими продукти:

  • Сушени или пресни чушки – 8 бр.
  • Ориз – 200 г
  • Лук – 2 глави
  • Домати – 2 бр. или 100 мл доматен сок
  • Олио – 50 мл
  • Сол – 1 ч. л.
  • Черен пипер – ½ ч. л.
  • Чубрица – 1 ч. л.

Стъпки:

  1. Задушете лука в олиото.
  2. Добавете ориза, разбъркайте, след което сложете доматите и подправките.
  3. Сипете 150 мл вода и гответе 7 минути.
  4. Напълнете чушките със сместа и ги подредете в тава.
  5. Залейте с 300 мл вода и печете 40 минути на 180 градуса.

4. Тиквеник

Тиквеникът е сладкият акцент в постната трапеза. Смята се, че тиквата пази здравето и носи дълголетие.

Рецепта: Постен тиквеник

Необходими продукти:

  • Кори за баница – 400 г
  • Настъргана тиква – 600 г
  • Захар – 120 г
  • Канела – 1 ч. л.
  • Олио – 100 мл
  • Орехи – 80 г

Стъпки:

  1. Смесете тиквата със захарта, орехите и канелата.
  2. Намажете лист кора с олио, поставете плънка и навийте на руло.
  3. Подредете всички рула в тава.
  4. Полейте с малко олио и печете 35-40 минути на 180 градуса.

Свързани статии

5. Житна салата (варено жито с орехи и мед)

Житото е дълбоко символично – то представя живота, прераждането и благоденствието. Затова често присъства на постни и обредни трапези.

Рецепта: Житна салата

Необходими продукти:

  • Жито – 300 г
  • Орехи – 80 г
  • Мед – 3 с. л.
  • Канела – ½ ч. л.

Стъпки:

  1. Измийте житото и го сварете до омекване (около 40 минути).
  2. Охладете и смесете със счукани орехи и мед.
  3. По желание поръсете с канела.

Обичаи и поверия по време на коледните пости

Трапезата трябва да е с нечетен брой ястия – 7, 9 или 11, защото нечетните числа се смятат за „живеещи“ и носят късмет.

На Бъдни вечер храната не се вдига от масата – вярва се, че душите на предците се връщат и също „опитват“ от храната.

Постът очиства не само тялото, но и мислите, затова през периода се избягват спорове, тежки думи и лоши помисли.

Ястията са без животински продукти, за да се подготви човек духовно за Рождество.

Орехите са традиционен символ – според вярванията, ако орехът е здрав, годината ще бъде плодородна.

Свързани статии

Интересни факти

Коледните пости са най-дългите от всички православни пости – 40 дни.

В някои райони първото запалено дърво в огнището на Бъдни вечер се нарича бъдник и се смята за пазител на дома.

Смята се, че ароматите на тиквеник, мед и печена чушка прогонват злото и привличат благополучие.

Колкото по-богата и разнообразна е постната трапеза, толкова повече „блага“ ще получи къщата през идните месеци.

Коментирай