Тя, звездата

В сянката на Еверест – първата българка покорила върха

17.02.2012г. / 09 49ч.
Аз жената
В сянката на Еверест – първата българка покорила върха

Първата българка, изкачила мечтания връх за хиляди алпинисти, се казва Петя Колчева. Авантюрист по душа, Петя изкачва Еверест на 29 май 2009-а година, а до нея стои и съпругът й Камен Колчев. Те двамата стават едва петата семейна двойка в света, покорила върха.

След невероятния си успех, Петя Колчева написва книгата В сянката на Еверест“, за която казва, че „не е пътепис, не е пътеводител, това е моят поглед към случилото се.“

Любопитното и изненадващото при Петя е, че тя съвсем не е алпинист по професия. В ежедневието си тя влиза в ролята на юрист, като от 1995 година съвместно управлява една от водещите кантори в София. Консултира в областта на инвестициите и бизнеса, като е обслужвала големи проекти във водния сектор и енергетиката.

Семейна дама, майка на три деца, Петя Колчева е образец на съвременната българка, която успява да съвместява професионалните ангажименти със семейните отговорности и все пак, да не забравя за себе си.

Дойчин Боянов, първият българин, покорил Еверест без кислород, казва за Петя: „Винаги съм се впечатлявал от хората, които въпреки всичко съумяват да преследват мечтите си със страст. Това за мен са онези хора, които преместват границите на човешките възможности и всички, иначе обикновени хора, могат да се почувстват велики и големи, само поради простичкия пример, че някой малък е постигнал невъзможното. Пиша всичко това, защото Петя много ми прилича именно на тези успели хора.“

Очаквайте скоро интервю в Az-jenata.bg с Петя Колчева.

В сянката на Еверест + CD
Автор: Петя Колчева
Издател: Протос
Издадена: 2010
Корична цена: 16 лв.

Коментирай