Тя, звездата

Надежда Петрова: Експериментирайте, не гответе по задължение

27.02.2012г. / 16 12ч.
Мария Дуковска
Снимка: блогът на Надя Петрова, natureinsider.com/.

Снимка: блогът на Надя Петрова, natureinsider.com/.

Надежда Петрова е един от най-изявените блогъри в уеб пространството. Кулинарният й блог е наслада за сетивата на всички нейни читатели. Освен, че приготвя здравословни ястия, Надежда винаги се старае те да изглеждат прекрасно и на външен вид, в което може да се убедите като посетите блога й.

За кулинарното изкуство, здравословното хранене, любимата й рецепта и къде я намира вдъхновението  най-често, може да прочетете в нейното интервю...

Бихте ли се представили с няколко думи?
Аз съм Надежда Петрова, RHN & Member of CANNP или на български език – Специалист по здравословно хранене, кадър на Канадския институт за здравословно хранене CSNN и член на Канадската асоциация за специалисти по натурално хранене CANNP.

Откога датира страстта ви към кулинарното изкуство и здравословното хранене?
От около 4 години вече, като за последните две мога да кажа, че успях да превърна страстта си в почти целодневно занимание и професия. Интересното е, че преди да започна да се интересувам от здравословно хранене никога не съм обръщала особено внимание на кулинарията и дори съм я пренебрегвала. Да готвя в къщи беше може би едно от най-досадните ми занимания. :) Когато открих обаче света на здравословната кухня, новите интересни продукти и странни рецепти, любовта ми към готвенето се превърна в неизменна част от мен самата.

Как се появи идеята ви за кулинарен блог, за споделянето с други хора?
Получи се доста спонтанно. Съпругът ми ми подари блога, когато се записах да уча в CSNN и първоначалната идея беше да споделям с колегите знания и идеи. Още с първия предмет обаче осъзнах, че човек не може да си позволи да дава съвети за здравето на хората просто така и блога се превърна в място за рецепти. В момента след като съм минала през целия материал и знанията ми са доста по-солидни ще започна да публикувам по-често статии и съвети за това как да живеем здравословно.

Специалист сте по холистична нутриционистика. Бихте ли ни разказали какво представлява професията ви?
С удоволствие! Холистичен означава цялостен, и в случая цялостен подход към здравето на човек, което включва начина по който се храни, нивото на физическа активност и методите за релакс и успокоение на съзнанието. Целта е да се накара човек да помисли за всички аспекти, от които зависи състоянието му, защото много често хората правят само едно... или само спортуват, или само променят храненето и т. н.

Може ли здравословното да е вкусно?
Определено да и мисля, че успявам да го докажа всеки ден с рецептите, които публикувам. :)

Какъв съвет бихте дали на всички онези български жени, които са забравили за любовта към кулинарията и готвят вкъщи просто по задължение?
Да експериментират! Да отидат в някой магазин и да купят съставка, за която никога не са чували преди, след това да се опитат да намерят информация за нея, начини за приготвяне и да развихрят въображението си. Все пак ние сме жени и обичаме да създаваме, понякога обаче имаме нужда от леко предизвикателство, за да ни стане интересно.

Имаше ли конкретна случка, която да ви накара да преминете към суровоядството и труден ли беше процесът да се откажете от месни храни?
Аз лично не съм суровоядец, по-скоро бих се определила като вегетарианец, който се старае по-голяма част от ястията да са сурови. Все пак, нека не изключваме всичко любимо от менюто си, принципите на здравословното хранене не го изискват. А месото никога не ми е било любимо и спирането му за мен беше лек и плавен процес.

Какво е за вас щастието и къде го намирате?
Намирам го навсякъде, или поне се опитвам. В спокойните вечери в къщи с мъжа ми, в сутрешния чай с любимите ми блогове, в приятната компания на приятели, в пътуванията по света...

Ще участвате в благотворителната акция на Az-jenata.bg за изграждане на скулптура символ на майчинството. Какво мислите за инициативата ни?
Инициативата ви е страхотна и искрено й се радвам!

Любим вкус, цвят, място?
Ягода, светло синьо, Париж. :)

Сутринта започва с..?
Чаша чай, reader-a с блогове и мейла.

Любима рецепта, която да споделите с нашите читателки?
Любима винаги е последната. :))) Обичам да приготвям нещо ново и интересно всеки ден.
В случая здравословна крем-супа от броколи, спанак и авокадо за двама.

Крем-супа от броколи:
1 чаша броколи
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
1/3 чаша соево мляко
1 и 1/4 чаша вода
1 чаша пресен спанак
1/2 авокадо
1/2 чаена лъжичка хималайска сол и черен пипер на вкус



Инструкции:
1. Нарежете лука и чесъна на лентички, сипете малко от водата в тенджерка и задушете леко лука докато омекне.
2. Добавете останалата вода, млякото и броколито и кипнете.
3. Намалете котлона и оставете за още 5 минути.
4. Изсипете сместа в блендера, добавете останалите съставки и блендирайте докато не се получи фина крем-супа.

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?
Да не спират да създават, експериментират и творят, всеки ден. :)

Прочетете още:

Коментирай