Интимно

Защо закъснява менструацията

02.05.2011г. / 15 41ч.
Надежда Маринова
Защо закъснява менструацията

Закъснение на менструацията до 5 дни се счита за нормално, а след аборт - от 28 до 32 дни. При закъснение от повече от 5 дни, задължително посетете гинеколог. Месечният ви цикъл може да закъснява, ако сте бременна, наближили сте възрастта за менопауза или поради още редица причини.

1. Бременността, за щастие, е най-честата и най-естествената причина за закъснението на менструацията при жени в репродуктивна възраст. В тези случаи закъснението често е съпроводено и с други признаци на бременността – изменение на вкуса и обонянието, болезненост на гърдите и др. В такива случаи тестът за бременност е положителен. При извънматочна бременност, когато яйцеклетката се прикрепва в маточната тръба също може да има задържане на менструацията. В този случай също може да са налице същите признаци на бременността.

2. Месечният цикъл може да се удължи заради аномалия в овулацията. Причините може да са различни: остро възпаление, силен емоционален шок и др. В този случай овулация изобщо може да не настъпи, или да настъпи със закъснение. Това може да бъде следствие от хормонална терапия. При прием на естрогени в предовулационния период овулацията може да бъде отложена с 10-15 дни, приемът на контрацептиви от вида „анти-бебе на следващия ден” или внезапно спиране на приема на контрацептиви в течение на цикъла.

4. Прием на орални контрацептиви. В хода на приема на таблетките или след спирането им в течение на няколко месеца може да липсва менструация. Това е така нареченият синдром на хиперзатормозени яйчници. В този случай се спира приемът на контрацептиви и за 2-3 месеца, максимум до 6 месеца след спирането им функцията на яйчниците се възстановява. Ако отсъствието на менструация продължава по-дълго от посоченото, трябва да се започне приемът на лекарства, стимулиращи работата на хипофизата или такива, стимулиращи съзряването на яйцеклетките. До възстановяването на нормалната менструална функция трябва да се използват други методи на контрацепция.

5. Различни гинекологични заболявания: киста на яйчника, възпаление на маточните тръби, миома и др. Въпреки, че често при подобни случаи се наблюдава обратното – кръвотечение. Периодичното закъсняване на менструалния цикъл е характерно за заболяването "поликистозни яйчници".

6. След прекъсване на бременност (аборт). Причината е в нарушения хормонален баланс, а също и заради интервенцията, при която се отстранява по-голямо количество от вътрешния слой на матката. За възстановяването й е нужно повече време. След аборт менструация може да не настъпи след 28-32 дни. Ако има задържане на повече от 40 дни, посетете вашия гинеколог.

7. Дълъг или кратък силен стрес е честа причина за объркване на цикъла. Причината е промени в мозъка – в структурите на хипоталамуса, който регулира работата на яйчниците и матката. Например в миналото по време на войни, менструалният цикъл на много жени е спирал, заради огромния стрес.

8. Голяма и бърза загуба на тегло. Лекарите използват понятието критична менструална маса – това са тези килограми, при които у младите момичета, като правило, идва първата менструация (45-47 кг). Такъв ефект се наблюдава при анорексията – нарушение на хранителното поведение, характеризиращо се с отказ от прием на храна.

Още причини за закъснение на менструацията:
- витаминна недостатъчност, нарушение в обмяната на веществата;
- инфекциозни  и ендокринни заболявания;
- заболявания на вътрешните органи, в това число и заболявания на половата система;
- хирургични и гинекологични операции;
- излагане на вредни вещества – радиоактивни лъчи, въздействие на химикали и др.;
- травми на пикочо-половите пътища;
- интензивно физическо натоварване;
- пътуване на големи разстояния от няколко стотин километра.

Причините, описани по-горе са само насочващи. При всяко закъснение, побързайте да се консултирате с вашия лекар-гинеколог.

Прочетете още:

Коментирай
17 rate up comment 14 rate down comment
Mariq ( преди 11 години )
zdraveite ve4e cqlmesec mi zakasnqva i sam pritesnena po princip mi idva vinagi normalno na opredelenite dati no sega ne na kakvo moje da se dalji tova
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота