Интимно

Сексът по време на бременност

Защо не бива да се отказвате от секса по време на бременност?

29.06.2014г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
снимка: thinkstock

снимка: thinkstock

С настъпването на бременността много жени се отдалечават от интимните моменти с партньора. Причината за нежеланието да правят любов най-често е породена от страх нещо да не се случи с бебето.

Но истината е, че сексът през деветте месеца може да бъде вълнуващ и да намали голяма част от неразположенията, които съпътстват бременността. Вижте най-често задаваните въпроси от бременни жени свързани със секса и техните отговори.

Безопасен ли е сексът по време на бременност ?

Когато вашата бременност протича нормално, без усложнения и партньорът ви е нежен, сексът е безопасен, дори приятен. Бебето ви е добре защитено. В утробата ви, то е обгърнато от околоплодни течности и силните мускули на матката.

Затова няма причина да се отказвате от интимните моменти с партньора по време на бременността.

Бебето усеща ли нещо?

Много бременни жени усещат контракции по време или след оргазъм. Това не бива да ви притеснява, защото тези контракции не са родилни. Всъщност преди бременността те също са се проявявали, но хормоните, нарасналата матка ги правят по-осезаеми.

Някои жени, които са в по-напреднала бременност споделят, че усещат промени в движението на бебето, след като са правили любов. Бебето става повече или по-малко активно.

Това най-често е резултат от повишения кръвен поток и прилива на хормони. Но бъдете сигурни, че бебето ви не усеща никакъв дискомфорт.

Желанието за секс е намаляло. Това нормално ли е?

Доста често бременните жени губят интерес към секса. Особено през първия триместър, когато гаденето, умората и напрежението в гърдите са неизбежни. Голяма част от тях възвръщат своите сексуални желания през втория триместър, когато гаденето вече е преминало, знаят как да се хранят, за да бъдат енергични и в добра форма. Затова не бива да ви притеснява, че в началото на бременността не сте сексуално активни.

Интересът към секса се повиши....

Докато някои дами губят желание за любов, при други либидото им се повишава по време на бременността. Някои бременни харесват някои физически промени, които настъпват в телата им. Но тук голяма заслуга има партньорът.

Ако той подкрепя половинката си и не спира да й прави комплименти колко красива и секси става с всеки ден, желанието за любов няма как да не расте. Освен това увеличаването на притока на кръв към гениталиите ги прави по-чувствителни.

Защо не бива да се отказвате от секса по време на бременност?

Защото ви прави по-щастливи

По време на секс тялото ви освобождава няколко хормона – окситоцин, включително и ендорфин, които предизвикват повишение на настроението ви и по този начин вие се чувствате щастливи.

Подпомага изгарянето на калории

Сексът може да бъде един здравословен начин допълнително да се горят няколко калории по време на бременност. Темпото няма да е същото както преди бременността, но за 30 минути любов може да изгорите поне 100 калории.

Свързани статии

Подобрява оргазмите

Ще имате по-интензивни оргазми. Това се дължи на повишаването на хормоните в тялото на бременната, както и на повишената чувствителност на гениталиите.

Подобрява съня ви

Сексът е най-доброто решение, когато страдате от безсънни нощи. Помага ви да се отпуснете, да намалите напрежението и дискомфорта и ви осигурява пълноценен сън.

Това е начин да се опознаете с половинката си отново

По време на бременността вие и партньорът ще имате възможност да експериментирате и да опитвате нови сексуални пози и техники. Това със сигурност ще ви сближи и ще разнообрази сексуалния ви живот.

Коментирай