Интимно

Митове за сродната душа

Как хората разчитат на романтични предразсъдъци за връзката си

30.07.2014г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Спомене ли се думата „връзка“ и всички асоциативно се сещат за бляна за сродната душа. От векове е залегнало това схващане за влюбените – че трябва да се допълват изключително емоционално, за да бъдат щастливи по-дълго.

За съжаление, любовният живот не е толкова прост. Всички тези митове, с които ще се запознаем отблизо в следващите редове, ни карат да се стремим към нещо, което рядко съществува. А това ни пречи да оценим онова, което е насреща и може да ни направи истински щастливи, въпреки че не отговаря на стандартите на „сродната душа“!

„Съществува само една сродна душа“

Един от най-големите и разпространени митове е, че има само една сродна душа. Това пречи на отдаването на определен човек и поражда непрестанни съмнения дали той наистина е единственият.

Тези предразсъдъци в някои по-тежки случаи могат да доведат до раздяла или развод, само защото в определен период двойката търпи известни трудности.

„Нямате нужда от нищо друго“

Този мит е пълна глупост. Трезвомислещият човек не би се доверил на това твърдение. Очевидно хората имат нужда от много неща в живота си и концентриране само и единствено върху отдадената любов може да попречи истински на щастието, защото в живота не всичко е само и единствено любов.

„Отношенията са по-лесни“

Когато имате някой до себе си, който ви обича и разбира – да, наистина е по-лесно. Но казано по-просто – една връзка никога не е чак толкова лесна! Ако си мислите, че сродната ви душа не трябва да полага усилия, за да сте щастливи, бъркате. Това се отнася и за вас. Връзката има нужда от постоянно подхранване, независимо дали сте сродни души или пълни противоположности!

„Трябва да харесвате едни и същи неща“

Някои двойки много държат на това да харесват едни и същи неща. Чувстват се страхотно, когато могат да говорят за нещата, които и двамата харесват и желаят. Звучи чудесно, но когато изговорите всичко любимо – какво ви остава? Ако нямате общи цели занапред в живота, има ли значение, че обичате да четете едни и същи книги?

„Сродната душа трябва да ти стане съпруг“

Обикновено за сродната душа се мисли като за подходящ съпруг. Това схващане е погрешно. Връщаме се отново на общите теми и любими занимания – това, че те са налице, докато сте гаджета, не означава, че и нещата в брака ще стоят толкова слънчево и перфектно.

Свързани статии

„Ти си половин човек без сродната си душа“

Много хора смятат, че са намерили сродната душа, но след раздялата нещата не стоят съвсем така. Идва моментът, в който започвате да се чувствате сякаш сте останали половин човек без да се замисляте, че всъщност това може да не е била сродната ви душа, а и да е била – има още толкова други по света!

„Всичко трябва да е като в романтичните филми“

Лошото на тези филми е, че ни карат да вярваме, че тази сродна душа ще се появи от нищото в труден момент и ще ни направи неочаквано щастливи! В живота рядко става така. Филмите са фикция, независимо дали са фантастични или романтични. Колко от хората всъщност живеят в романтична приказка? Стъпете здраво на земята!

„Сродните души никога не изневеряват“

Глупости! И и те са хора! Дори и да намерите идеалната си половинка, това не означава, че идилията ще трае вечно, че и след това! Въпреки това хората продължават да се заблуждават и вярват в красиви измислици. И може би това е напълно нормално.

„Те ви разбират“

Сигурно има нещо вярно, но колкото и „добра и умела сродна душа“ да е някой, той едва ли може да чете мисли. Затова все пак е хубаво да правите всичко възможно, за да обогатите и подобрите връзката си, а не да разчитате на добрата фея орисница, която ви е срещнала като във филмите!

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време