Свободно време

Защо бялото вино се отразява по-зле на жените от червеното?

Въпреки че се смята за по-диетично

20.01.2015г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много жени предпочитат червеното вино като питие. Бялото вино се отразява зле на някои жени. Неслучайно ще чуете често да казват, че бялото вино е мъжка напитка и някои жени не я предпочитат, защото им причинява известни неудобства.

Питали ли сте се защо бялото вино може да предизвика известни разстройства у някои жени и дори депресия?

Изследователите предполагат, че това може да се дължи на съставките в бялото вино. Поради някои специфични причини жените реагират на бялото вино малко по-различно от другите видове алкохол.

Бялото вино съдържа сулфити

Изследванията показват, че те са доста повече от сулфитите в червеното вино. Те се свързват с появата на унилост, депресия и липса на настроение след консумация на бяло вино. Сулфитите могат да предизвикат още главоболие, алергии и други неразположения.

Те естествено присъстват в гроздето, но при ферментацията се добавят още, за да се премахнат дрождите и микробите, получили се по време на процеса на зреене.

Бялото вино съдържа повече захар

Според световните стандарти за вино, бялото би трябвало да съдържа 10 пъти повече захар от червеното.

Жените реагират по-бързо на алкохола

Изследванията констатират, че жените не само се напиват по-бързо, но имат и по-тежък махмурлук, отколкото мъжете.

Ето някои съвети за това как да пиете бяло вино без да навредите на здравето:

Внимавайте в количеството

Ако решите да пиете бяло вино, пийте в малки чаши. Една стандартна чаша за бяло вино побира около 125 мл течност. Можете да си позволите средно 2 или 3 такива чаши в разстояние на поне 3 часа.

Свързани статии

Избягвайте да се самопровокирате

Ако чашата вино е начинът да се освободите от стреса или е редовен придружител на вечерята ви, по-добре я заменете с един час спорт или чиста вода. Така ще се предпазите от честото вредно действие на бялото вино в случай, че то ви кара да се чувствате зле.

Поддържайте безалкохолни дни

Давайте си почивка от алкохола. Правете си нещо като диета – дни без никакъв алкохол. Така ще пречистите организма от сулфитите, които причиняват проблеми.

Пийте вино с по-ниско съдържание на алкохол

Съществуват по-леки вина, които не биха ви се отразили толкова зле. В случай, че любимото ви вино е бялото, изберете просто по-лека разновидност.

Поглезете се

Спестете специално за по-скъпо вино. Така ще ви е свидно да му се нахвърлите и да го изпиете за нула време.

Винаги следете колко пиете

Ако си знаете, че прекаляването с бялото вино ви носи повече негативи, отколкото наслада, не допускайте да прекалите с него. Следете количеството изпито вино и имайте мярка. Това е най-добрият начин да се предпазите от куп лоши последици.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
ne znaia , ne pia , Niamam nikakav opit po temata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар