Интимно

Защо избираме неподходящи мъже?

Генетиката играе ключова роля

01.06.2016г. / 16 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На всяка жена се е случвало поне един път в живота си да направи неподходящ избор по отношение на мъжете. При някои жени това се случва повече от веднъж, дори доста често. Разбира се психолозите имат обяснение за неправилния избор, който правим. Вижте какво е то.

Генетика

Проучванията показват, че има много различни фактори, които влияят при избора на половинка. Има биологични и генетични фактори, които са програмирани в мозъците ни, които играят роля при избор на партньор. Това е нещо като наш инстинктивен избор на базата на физическото, както и на личностни черти.

Повечето изследователи смятат, че този инстинктивен стремеж към половинката се основава на комбинация от цялата човешка еволюция в съчетание със следващото ниво на подбор, който е на подсъзнателно ниво.

Подсъзнателни фактори

В комбинация с биологичните фактори, които не можем да променим, нашето подсъзнание също оказва влияние върху това какво е привлекателно. Подсъзнателно ние моделираме търсените образи на базата на примерите в нашето семейство, както и средата, времето и стереотипите, в които живеем.

В много случаи една жена, чиито баща е имал проблем с алкохол, хазарт, наркотици, упражнявал е домашно насилие, емоционално е отсъствал като фигура и т. н. подсъзнателно ще търси тези лоши модели за мъже, с които да създаде връзки.

Образът на лошото момче силно ще я привлича отново и отново, въпреки емоционалната и дори физическа опасност, която такава връзка би могла да създаде. Разбира се има и редица изключения, в които жените израснали в нездравословна среда, търсят точно обратното като образ за своя бъдещ партньор.

Съзнателен избор

Последното ниво за вземане на решение относно половинката е на съзнателно ниво. Много дами биха отрекли, че техният избор е съзнателен и че случайно биха пренебрегнали един пред друг мъж. Въпреки това, ако се замислят и изброят критерии като социален статус, популярност, пари, външен вид, професия и други ще осъзнаят, че всички те са изиграли ключова роля в избора, който са направили.

Първоначалният лош избор винаги е последван от други фактори, на които жените рядко се осмеляват да погледнат реално и да се откъснат от тях, като:

„Вярвам, че той ще се промени.“

Помислете реално! Възрастните хора, с вече изграден характер, рядко се променят. Вие ще полагате постоянни усилия в това да промените избраника си, докато той ще негодува и ще отказва това да се случи или промяна настъпва много, много бавно. Готови ли сте да жертвате себе си, за да изчакате нечия може би неосъществима промяна?

„Опитах се да прекъсна връзката, но не се получава.“

Ако наистина не желаете да бъдете заедно, ще намерите начин да прекратите взаимоотношенията. Дали пък не вярвате на лъжите, на разните празни обещания, а може би нещо ви заплашва? Направили сте неправилен избор, но сега е време да съберете цялата смелост, която имате и да сложите край. 

Свързани статии

„Мразя да съм сама.“

Вземете си домашен любимец! Ако за вас е немислимо да бъдете сами в любовта за някакъв период от време, означава, че може би често вашите избори за половинка са неправилни. Единственото по-лошо нещо от това да си сам, е да си неподходящо придружен.

„Годините напредват и...“

Не се чувствайте отчаяни от това на колко години сте и че все още нямате половинка до себе си. Вие не остарявате, а ставате по-зрели, мъдри, привлекателни. Бъдете внимателни, защото рискът да изберете неправилния човек е голям.

Снимка: Reuters

Коментирай