Готварство

Баклава – класическа

Баклава – класическа
Продукти:
500 г тънки точени кори 400-500 г смлени орехи 250 г захар 1 пакетче ванилия 1 пакетче канела олио за напръскване на корите и за намазняване на тавата За сиропа: 400 г захар 120 мл вода 1 пакетче ванилия 1 лимон
Приготвяне:

  Намазнете форма за сладкиши и поставете в нея 2-3 точени кори, напръскайте ги с олио. Смесете орехите, канелата и ванилия. Разстелете малко от сместа върху корите, след това сложете още 2-3 кори, напръскани с олио, а после поръсете с орехи. Продължете, докато свършат корите и орехите и завършете с кора. Преди печенето нарежете баклавата в тавата на квадратчета.
Печете в предварително силно загрята (до 200°) фурна до силно зарозовяло.
Междувременно пригответе сироп, като залеете захарта с вода. Добавете ванилия и нарязан на кръгчета лимон. Оставете да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти.
Залейте опечената баклава с горещия сироп, сложете я отново в топлата фурна и я оставете за още 15-20 минути, за да поеме сиропа. Когато е готова, я преместете в чиния и я оставете да престои 1-2 дена, докато напълно изсъхне.

Снимка: Булфото

Сигнал за нередност в статията

Изпрати

Изпращане на статия

Изпрати


Коментари 6

Напиши коментар
  • 6

    *fiery*

    преди 7 месеца

    аз не слагам в сместа захар, всиката я смесвам да заври с 200мл вода, малко като изстине добавям сока на 1 малък портокал и след като залея наръсвам със смлян шам фъстък за цвят. Става супер и бързо поема ако след заливането оставите за 2-3 мин във фурната. Като изстине или топла е готова за хапване. Да ви е всусно и се надявам идейките ми да ви допаднат :)
  • 5

    Десислава

    преди 1 година

    Моля ви, изтрийте тази рецепта за баклава, защото е пълен провал- нищо не става
  • 4

    яяяя

    преди 1 година

    браво
  • 3

    reni

    преди 1 година

    захарта се слага в сместа на орехите и канелата,рецептата е много хубава,лесна и вкусна:))))) Успех на всички решили да пробват тази калорична бомба:)))))
  • 2

    ir

    преди 1 година

    вашата рецепта е публикувана днес в в.'УИКЕНД".Явно са я преписали от вас без да се замислят.За сиропа сте написали 400г захар и 120мл вода(сигурни ли сте,че е толкова-това е по-малко от чаша вода?).Как точно това количество ще напои цяла тава?А тази захар обявена при корите-250г къде се слага-не става ясно.Уж проста рецепта,пък......

Напиши коментар

Моля, въведете кода в полето *

Изгодни оферти

Puls

Tialoto