Меню
Готварство

Тиквен пай с бисквитено тесто

05.11.2010г. / 11 46ч.
Аз жената
Тиквен пай с бисквитено тесто

Направете бисквитено тесто от 100 г масло, лъжица захар, чаша и половина брашно, 1 ванилия и 2 лъжици ледена вода. Омесете го добре и го сложете за около час в хладилник, увито в найлоново пликче.
Сварете 1 кг тиква нарязана на кубчета, разбийте я на пюре и я охладете. Смесете я с чаша захар, 1 яйце, щипка сол, лъжичка канела и 3 лъжици едро счукани орехи (по желание). Разбийте отделно 2 белтъка на сняг и лъжица по лъжица ги добавете към сместа.
Включете фурната да се загрява. Разстелете тестото в намаслена тавичка, като направите страничен ръб от 2 см и го покрийте с тиквената смес. Загладете и печете на 180 градуса около 45 минути.
Извадете пая от фурната и прокарайте нож по стените на съда. Охладете го напълно и го прехвърлете в плато. Сервирайте го украсен с подсладена сметана, подправена с лъжичка бадемов ликьор.

* * *

Всички рецепти с тиква на едно място

Коментирай