Меню

Кестени варени и печени

22 октомври 2005 | 14:01 | Аз жената
Добави в любими
Кестени варени и печени

Приготвяне

Кестените – изкушение на есента. Макар приготвянето им да е лесно – за по-младите домакини ето двата най-популярни начина за поднасяне на кестени.

Варени кестени

Кестените се поставят в тенджера, заливат се с вода малко повече от нивото, до което са и се варят около 30-45 минути. Готови са, когато започнат да се нацепват. Сварените кестени се ядат като се режат на две.

Печени кестени

При печените кестени, макар и по-вкусни, усилията са повече. Сурови се нацепват в горния край с помощта на малко ножче – правят се леки разрези (иначе започват да пукат във фурната). Поставят се на един ред в тава и се поставят в загрята фурна на около 170 градуса за около 25-30 минути. Трябва да се бъркат от време на време, за да се изпекат равномерно.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
milen ( преди 11 години )
2 rate up comment 0 rate down comment
Марта ( преди 11 години )
Mного са вкусни тези есенни дарове - сладките кестени! Ето и една рецепта от мен в стил "Бързо, лесно, вкусно":Сварят се кестените около 10 мин., белят и се смилат на ситно, но да не станат съвсем на пюре - макар че и на пюре са всусни ;-). След това ги разбърквате със предварително разбит сметанов крем - лека сметана и пудра захар (става и с крем "Ванилия", напр. "Оле" на Д-р Йоткер). Сипвате готовия крем в купички и отгоре украсявате по избор - с още смлени кестени или др. Този крем става и за торта: Вземате 2-3 пачетчета бишкоти. Потапяте ги (съвсем за малко, за да не се разкашкат!) в прясно мляко, в което преварително сте разтворили шишенце есенция ром (или друг на Д-р Йоткер) и ги подреждате в тавичка. Слагате 1/2 от крема, нареждате втория ред и слагате останалия крем. Отгоре поръсвате хубаво със смлени кестени.Можете да сложите и нарязани плодове между двата реда бишкоти - банани, ананас (макар че вкусът му е малко силен) или киви... За украста можете да добавите шоколад, карамел, шоколадови и захарни пръчици, пурички и др.Абе, дайте воля на фантазията - за мен всичко с тези кестени е СУПЕР! :-))) Да ви е вкусно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Peter ( преди 11 години )
Изкам да знам фсичко за кестените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар