Меню

Празнична баница с късмети

15 декември 2016 | 14:33 | Аз жената
2 от 2 гласа
Добави в любими
1 кг брашно 
1 чаена чаша вода 
3-4 с. л. олио 
2 с. л. оцет 
125 г – 1 пакетче масло 
300 г сирене 
100 г извара (ако нямате заменете с увеличени пропорции сирене и кисело мляко) 
6 яйца 
3 с. л. кисело мляко 
1 ч. л. сода за хляб 
щипка сол

Продукти
Приготвяне

Замесете тесто от водата, оцета, солта, олиото и едното яйце. Месете до шупли – поне 10 минути. Оставете да отпочине тестото 20-30 минути, след което разделете на питки, колкото юмрук всяка. Всяка питка намажете с масло и разпределете три по три за разточване. От три разточете тънка кора, изрежете краищата и я поставете в тавата.

За плънката смесете сиренето – натрошено, изварата, 4 яйца, содата и киселото мляко. Тавата се намазва с разтопено масло или олио и се поставя първата кора. Поръсва се с разтопено масло, с плънка и отново кора.

За да се завърши баницата в чинията от плънката се разбива последното яйце и със сместа се намазва баницата най-отгоре. Поставя се в затоплена фурна за около 35-45 минути и се пече до зарозовяване. След изваждане баницата се загръща с кърпа докато изстине.

Ако баницата е за Бъдни вечер и ще е с късмети – пригответе, надпишете късметите на листчета хартия, загърнете ги във фолио и подредете между пластовете баница, докато я редите. Съобразете броя на късметите с броя на гостите.

Приятни приготовления за празничната нощ!

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Елица ( преди 11 години )
Извинете, но сте изпуснали основната съставка в рецептата, която предполагам е брашно. Иначе как точно "Замесете тесто от водата, оцета, солта, олиото и едното яйце. Месете до шупли" ???????От редакцията:Благодарим, наистина брашното е било забравено да се изпише. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар