Меню

Вкусни мартеници

28 февруари 2007 | 09:49 | Вергиния Генова
1 от 1 гласа
Добави в любими
Вкусни мартеници

Приготвяне

Празникът си личи от сутринта. Затова, какво по-хубаво от това да изненадате близките си като им сервирате първомартенска закуска. А това е невероятно лесно и е в унисон с посланието на първи март – здраве и радост.

Единственото което трябва да направите е, когато пазарувате в супера да изберете подходящи бели и червени, за предпочитане любими храни на близките ви. Децата със сигурност ще оценят такава здравословна закуска. Ако изберете бяло сирене и червени домати, може да направите първомартенски цветя. Тичинката да е от червения домат, а венчелистчетата от сиренето и обратно – малко парче бяло сирене за тичинка и резенчета домат за венчелистчета. Спомнете си колко е полезен калцият в сиренето за костите. При съвсем малко повече старание може да направите и щъркел. Почти същия ефект може да постигнете и като използвате и лютеница.

Традиционните съботни палачинки могат с минимално усилие да заприличат на мартеници, използвайки червено черешово или ягодово сладко и бяла сметана. Направете ги на камбанки, като в едната сложете бяло, а в другата червено.

Ако имате червени и бели чинии, сега е моментът да ги използвате. Чаша топло мляко в червена керамична чаша си е истинска мартеница – здравословна и весела.

Тези мартенички може да бъдат украса върху сандвич, палачинкова торта или наредени в различни чинии. Може да развихрите фантазията си, използвайки и други продукти – лютеница и топено сирене, червени чушки и сирене фета, репички, белтъка на яйце, рачешки ролца.

В този дух може да сготвите и някакво по-сериозно ястие за обяд.

Първомартенска пица е най-лесно постижимо, използвайки отново бяло сирене и червени чушки и домати. Ако знаете, че домашните ви все пак не признават манджа без месце, направете я богата с всички неща, които обичат, а отгоре използвайте кетчуп и майонеза за украса. Няма да е толкова полезна, като предходната, но пък ще е много по-вкусна. Разбира се с червено или бяло вино.

Ако не сте любители на тестените изпълнения може да направите вкусни мартеници от пълнени червени чушки и домати със сирене на фурна.

За десерт може да направите сладка мартеница от ягодово сладко и бяла сметана например или изцедено кисело мляко и ягоди. Да не забравяме и изкусително белите сладоледени топки със захаросани череши. А защо не и направо червено бяла торта. Като ще е празник, нека да е сладък.

По-трудно ще бъде, ако искате да зарадвате хора, които са решили да постят до Великден, защото тогава ще трябва да ограничите кръга от продукти, които използвате, но пък ако имате желание, няма нищо невъзможно. Мартеничките по нашите земи са много по-стари от християнството, но християните в днешно време са достатъчно интелигентни, за да могат да разграничат суеверието от традицията и историята на народа и да не изпадат в крайности.

Нека не забравяме, че мартениците символизират желанието на хората за здраве и дълголетие, а един от начините да постигнем това е като се храним здравословно.
Приготвянето на храната може да бъде и ритуално, и забавно, и пролетно.


Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
ани ( преди 11 години )
Че като не можеш да четеш гледай картинките, за какво са ти ги сложили хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
vilma ( преди 11 години )
mn. pisane ma mila nemoja li po na kratko da go napie6.Koi 6te se zanimava da go 4ete cql den samo si gubi 4ovek vremeto.Blagadarq za receptata no samo na kraq pro4etoh malko .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар