Меню

Лазаня с палачинки

19 август 2003 | 00:00 | Аз жената
Добави в любими
Лазаня с палачинки

Приготвяне

За палачинките:
1л мляко
2-3 яйца
1 кг брашно
1 1/2 чаши топла вода
1 щипка сол
2-3 капки лимонов сок
1 щипка сода
1п. масло

За І-ви сос:
1/2 кг кайма
2 големи глави лук
1 голям морков
стрък целина
малко риган
1 щипка босилек
черен пипер
4-5 големи домата
2 лъжици кетчуп
магданоз, сол
олио за пържене

За ІІ-ри сос(тип Бешамел):
1/2 л мляко
1/2 п. масло
4-5 с. л. брашно
1-2 щипки настъргано индийско орехче
черен пипер на вкус, сол

За посипване отгоре върху лазанята:
250гр кашкавал
пресен магданоз

Разбиваме солта, лимоновия сок и яйцата за палачинките, след което редуваме мляко и брашно до каша, малко по-гъста от боза. Не е нужно да прибавим цялото брашно. Прибавяме водата и накрая слагаме содата. Тестото трябва да е малко по-рядко от бозата. Пържим палачинките в тиган, намазан с масло.

Когато приключим ги оставяме настрани и започваме приготовленията на сосовете.

І-ви сос:
В тиган със сгорещено олио поставяме лука и морковите, нарязани на ситно, а също и каймата, размита с мъничко вода, така че да бъде ронлива. След изпържване прибавяме доматите и продължаваме с топлинната обработка докато клокнат и соса се сгъсти. Накрая прибавяме кетчупа и подправките и овкусяваме със солта. Ако сосът е прекалено кисел можем да прибавим щипка захар.

ІІ-ри сос:
В сгорещеното масло запържваме брашното до златисто и прибавяме млякото. Варим до кипване, отстраняваме от котлона, прибавяме подправките и солта.

В намазана с масло тавичка подреждаме:
1ред палачинки, сос с кайма, бешамел, 1ред палачинки и т. н. Отгоре заливаме след последния ред само с Бешамела и посипваме с кашкавала и магданоза.
Печем на 250°C до зачервяване.
Добър апетит!

Ястието е подходящо да се сервира с бяло вино.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай