Меню

Никулденска торта

4 декември 2007 | 13:07 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
За блата: 
4 яйца 
100 г захар 
120 г брашно 
1 кафена лъжичка бакпулвер 
1 ванилия 
1-2 капки лимонов сок 
50 г едро смлени орехови ядки 
За крема: 
500 мл прясно мляко 
1 пакетче ванилов пудинг 
4 суп. лъжици захар 
50 г краве масло 
За украсата: 
2 кивита 
1 банан 
цветни кокосови стърготини или захарни пръчици 
1 бонбон

Продукти
Приготвяне

Жълтъците се разделят от белтъците. Към белтъците се прибавя лимоновият сок и сместа се разбива на твърд сняг за около 2-3 минути като накрая постепенно се прибавя захарта. Прибавят се жълтъците като разбиването продължава още 2-3 минути. Към получената пухкава смес постепенно се прибавя брашното, ореховите ядки, ванилията и бакпулверът, като сместа леко се разбърква. В намазнена и поръсена с брашно тавичка се изсипва сместа и се пече в умерена фурна около 20-25 минути. Блатът се оставя да изстине добре. Кремът се приготвя като прясното мляко се оставя да заври и към него се прибавя ваниловият пудинг разбъркан с четири суп. лъжици захар и 4 суп. лъж прясно мляко. Кремът се вари до сгъстяване и към него най-накрая се прибавя кравето масло. Изстиналият блат се разрязва на две, след това с остър нож се оформя като риба. Едната половина се поставя в подходяща тортена форма, намазва се с една втора от крема, върху него се поставя втората половина от блата, който се намазва с останалата част от крема. Кивитата и бананът се нарязват на тънки кръгчета. От тях се оформят “люспите” на “рибата”. Поръсва се с кокосови стърготини или захарни пръчици. За око на “рибата” се поставя бонбон.

Автор: Александра Константинова

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
mina ( преди 11 години )