За дома

Къде у дома да сътворим кът за офис?

17.09.2012г. / 12 36ч.
Вергиния Генова
Къде у дома да сътворим кът за офис?

Новите реалности са такива, че често ни се налага да работим и у дома. Все по-често може да чуете, че някой работи от дома – там му се намира офиса, фирмата, всичко.

Наистина е много удобно, най-вече защото не се губи време в път, можеш да си по-свободен – хем да си свършиш домакинската работа, хем да успееш и с професионалната.

Но не само тези хора се нуждаят от офис у дома – все по-често и все на повече хора се налага да си разнасят работа от дома към офиса и от офиса към дома – било на купчина хартия, било на флашка.
И в крайна сметка се оказва, че се нуждаем от малък офис и у дома. Разбира се, че е най-добре да е цяла стая, но ако е невъзможно – поне малък кът. Лявата част от кухненската маса – например.
А какво става, когато повече от един от членовете на семейството се нуждае от бюро у дома. Наистина си става цял офис – с няколко компютъра или лаптопи, понякога принтер, чекмеджета за документите.

Какво правим, когато нямаме достатъчно място у дома, за да отделим специална офис стая – тогава трябва да отделим някакво кътче за своята скъпоценна работа.

Къде да бъде?
Където има най-много място. Обаче ако огледаме къщата в един момент ще се окаже, че никъде няма достатъчно тихо и спокойно място, където необезпокоявано да можем да работим. Спокойно! Всяко кътче може да се превърне в такова, стига да можем да работим, когато другите спят. Въпросът е колко дълго ще издържим?

Спалнята не се препоръчва в никакъв случай за работно място. Въпреки че е удобно – пригодяваме нощното шкафче за офис шкафче. Грабваме лаптопа в леглото и започваме. Когато ни се доспи го пъхаме под леглото или на полицата и готово.
Да, но така ще си разбиете и съня, и секса, и работата.

Кухнята. Най-често това е работното място на жените. С една ръка бъркат в тенджерата, с другата цъкат на лаптопа, с третата... хранят детето... а, прощавайте, това беше от индийската митология.

Най-добре това офис кътче да е някъде извън леглото. В най-голямата стая на дома.
Важно е да осигурим бюро, макар и семпло, хубав и удобен стол и достатъчно светлина. Или пък да обновим старата писалищна маса на дядо – едновремешните мебели са от масивно истинско дърво и времето ги прави само още по-впечатляващи. Не е зле да имате орехово бюро у дома, нали?

Където можем да осигурим основните удобства за писане – това ще е нашият офис у дома. Ако намерим място и за малка секция или шкаф ще е съвсем идеално.

А ако тепърва търсим ново жилище или ще строим такова, трябва да се съобразим с новите условности на живота и да си осигурим работен кабинет.
Е, интелигенцията още през XVIII век е имала работен кабинет у дома, така че само ще преоткрием топлата вода в съвременен вариант.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай