За дома

Удобна и красива кухня

09.07.2007г. / 13 20ч.
Вергиния Генова
Удобна и красива кухня

Всяка домакиня си мечтае да има функционална и красива кухня. Защото, колкото и да си говорим, по-добре е, ако ще готвим за семейството и ще прекарваме по-голямата част от времето си в кухнята, то да я превърнем в едно наистина уютно място.

Мислейки върху проекта на новия дом още от начало трябва да имаме ясна представа кое къде и как ще бъде разположено. Трябва да знаем височината, широчината, къде какви ниши ще има и да си представим как ще ни бъде най-удобно да извършваме домакинската работа. Едно е ако имаме възможност да проектираме от самото начало голяма и просторна кухня с множество шкафове, остров за приготвяне на храна и кът за хранене, съвсем друго е ако в рамките на 10 кв. метра трябва да поберем печка, хладилник, мивка и т. н. и да остане място и за нас самите. Но и в двата случая е добре да се постараем да бъде доколкото може удобно и приятно.

Ако имаме ясна визия е добре да пристъпим по нататък, към следващата стъпка.

Какви да бъдат електроуредите в нашата кухня: вградени или не.
Изборът зависи първо от размера на кухнята и второ от финансовите ни възможности.
Ако нямаме много големи пространствени и финансови възможности, ясно е, че и да искаме и да не искаме, трябва да изберем невградени уреди, но това си има своите предимства. Всеки компонент е автономен и можем да си го местим и заменяме където и колкото си искаме. Особено ако сме под наем това е идеалният вариант за нас.

Вградената техника не може просто така една сутрин да се събудиш и да си кажеш защо ли не преместим хладилника до прозореца, нито пък ако някоя част се развали да я смениш бързо и безболезнено.

Разбира се, предимствата на вградената техника пък са, че: всичко си има свое място, компактно и удобно е. Това е идеално решение за чистници перфекционисти. Обикновено правилото е, че фурната не трябва да се поставя в съседство с други шкафове, защото е пожароопасно. Ако се поразходите на гости обаче, почти навсякъде, поради липса на място и желание за по-голяма функционалност, това правило се нарушава грубо. При вградената техника няма проблем, защото всичко е проектирано, с цел разполагане вътре в шкафовете, вградената техника се вентилира отдолу, а корпусът й е снабден с по-добра изолация.

Вградената кухня може да се проектира специално за вашето помещение, така че да използвате пространството максимално. Друго предимство е, че няма пролуки и луфтове, където да се събират отпадъци и да не можете да ги изчистите лесно, а там спокойно и необезпокоявано да се населяват нови нежелани обитатели, като хлебарки и други гадинки.

За хората, които искат всичко да им е по собствен проект – неповторимо и уникално, вградената кухня има още едно предимство, че могат да избират сами декоративните кантове, материала и цвета на плота, вида на шкафовете и т. н. Разбира се за всяко собствено решение се плаща по-скъпо, но може би пък когато всичко е готово ще ни бъде по-приятно да готвим и по-вкусно да си похапваме.

Разположението на кухнята може да бъде най-разнообразно. Това е моментът, в който да пуснете в действие цялата си неизползвана досега фантазия и творческа енергия. Но това, както казахме, е добре да бъде направено максимално рано, още в момента, в който решите, че ще имате кухня и си дадете дума, че ще ядете нещо различно от полуфабрикати. Другият вариант е да си наемете дизайнер и консултант.

Общоприетите препоръки са:
В съседство с готварската печка не се поставя мивка, съдомиялна машина или вграден хладилник.
По-добре е между тях да се предвиди макар и тесничко 30-сантиметрово шкафче.
Традиционно вгражданата техника се поставя в долните шкафове на комплекта. При такова разположение се пести място. Ако вашата кухня е по-голяма, спокойно може да направите проекта по по-различен начин. Например, за да не трябва да се навеждате всеки път, за да проверявате дали баничките са готови, можете да вдигнете фурната по нависоко.
Фурните, микровълновите печки, кафеварките и пароварките често се вграждат във високи шкафове-колонки със специални изолирани места за техниката, което определено е много удобно. Ако нямате място и сте избрали невградена техника, то тогава може да държите техниката, която не използвате в шкаф. Ако не правите всеки ден сокове, сокоизстисквачката може да бъде в шкафа, когато решите да я използвате я изваждате, а на нейно място прибирате тостера и кафеварката. Така хем няма да е претрупано по плотовете, хем ще имате повече неща, които да са ви от полза.
Удобни са въртящите се шкафове кошници, подвижните плотове и дъски – определено спестяват място и време.

Най-важното е да имате ред в кухнята и дори за другите да изглежда безпорядък, вие да можете безпроблемно на секундата да откриете точно онова, което ви трябва, а не десет минути да ровите за рендето, а докато откриете солта супата да е изкипяла. Тогава единственото, което може да направите, ако ви е останало поне щипка чувство за хумор е да пишете хумористични разкази, в които главното действащо лице да бъдете именно вие.

Хол на две нива
Оранжевото у дома
Кабинет у дома
Лесни картини, бърза украса
Зеленото – свежест и настроение
Пролетна свежест в кухнята
Ефекти в черно
Коледна декорация
Характерът на холната масичка
Малките пространства
Съвети за бебешкия кът
Пердетата – красота и уют
Украса с есенни листа
Ламиниран паркет – модерно и удобно
Входът – и вече сме у дома
Цветът определя настроението

Коментирай