За дома

Най-подходящите места да съхраняваме есенните плодове и зеленчуци

В хладилника, в мазето или на остъкления балкон да съхраняваме есенните плодове и зеленчуци?

16.11.2012г. / 13 10ч.
Вергиния Генова
карфиол
зеле

карфиол зеле

Първо, за да имаме възможност да съхраняваме продуктите е ясно, че трябва и да ги подберем правилно, така че да не се развалят, преди да помислим за това къде да ги сложим, докато ги сготвим.

Ето някои от най-популярните есенни зеленчуци и плодове.

Карфиол – Кой не обича карфиол? Паниран; на крем супа; задушен като гарнитура и залят със сос – вариантите да приготвите нещо вкусно с карфиол са много.

Когато избирате карфиола, обаче трябва да съблюдавате белите съцветия да са наистина бели, стегнати и със светло зелени листа наоколо.

Съхранение: В найлонов плик в хладилника би издържал няколко дни. Важно е да не го миете преди да го сложите в хладилника, а да го чистите и миете непосредствено преди готвенето.

Зеле – Несъмнено в сезона на зелките пазарите са пълни. Трябва да търсите тежки, добре оформени и стегнати зелки със светло зелени листа. Ако листата им са кафяви, по-добре не купувайте.

Съхранение: Както са цели зелките могат да издържат няколко седмици в плик или в открита щайга.

Свързани статии

Цвекло – Цвеклото е добре да бъде средно на големина, с ненаранена кора. А ако има зелени листа е още по-добре, обърнете внимание да са свежи.

Може да се съхранява най-много седмица в хладилник.

Броколи – Трябва да изглежда и да мирише свежо, а коронките на съцветията да са напълно затворени. Ако имат петна или са лепкави, не купувайте.

Съхранявайте броколите в отделението за зеленчуци в хладилника няколко дни.

Патладжан – добре е да са твърди, с блестяща кора и светло зелен ствол. Ако ствола е покафенял или има меки участъци по-добре изобщо не купувайте.

Патладжаните могат да се съхраняват на стайна температура до седмица.

Моркови – избирайте твърди моркови, без наранявания, петна или меки участъци, с начатъци на загниване. Не е задължително да са големи, за да са хубави.

Може да ги съхранявате дълго и до месец, но на по-хладно място. Преди това обаче изрежете зелените листа.

Тиква – избирайте ярки, ненаранени тикви със свеж цвят. Когато я вдигнете и е по-тежка от очакванията ви, значи е и по-хубава.

Тиквите могат да са ефектна есенна украса в дома. Ако ги държите на хладно и сухо могат да издържат и 1-2 месеца. Ако ви хрумне да ги сложите в хладилник нарязани на парчета, не ги съхранявайте така повече от 1-2 дни.

Ябълки – трябва да са свежи, здрави и без петна.

Ако искате да съхраните по-голямо количество – увийте всяка една по отделно и ги сложете в щайга на хладно място. А ако са по-малко количество, спокойно могат да стоят в панерчето за плодове, така че всеки да може да си похапва.

Коментирай