За дома

Индийски люляк за заклети романтички

Есенен люляк за розови дни

28.08.2013г. / 16 31ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Представям на вашето внимание Lagerstroemia indica на български - лагерстремия или на нормален език просто индийски люляк. У нас на места го наричат и есенен люляк, защото цъфти и през есента. Уникално цвете, храст, дърво – както искате го наречете.

Свързани статии

Наистина е растение за заклети романтички, защото ще направи градината ви невероятно ефирна и загадъчно-романтична. Цветовете му може да са бели, бледо розови, бонбонено розови, лилави и всякакви нюанси в тези гами.

Цената му е приемлива – може да си закупите малко цвете за 6 лева в саксийка и да си го гледате у дома. След като порасне ще се превърне в малко храстче и вече ще се наложи да му потърсите по-просторно място навън. Посадете го на завет и на слънце – да му е светличко и топличко.

Пролетта може да се подрязва и оформя. И останалите грижи са като за всеки друг цъфтящ храст.

И след години, да сте живи и здрави да му се радвате, ще се превърне в красиво дърво, през лятото отрупвано с бухнали цветни облачета. Смята се, че може да достигне до 8-9 метра височина. Листенцата са му елипсовидни, яркозелени и бляскави.

Цветовете както казах са разнообразни,  кое от кое по-ярки и по-завладяващи. Хубавото е, че цъфти от август до октомври и се превръща в огромен цветен облак. И идеално може да го съчетаете с традиционния български люляк. Единият ще ви радва пролетта, другият лятото и есента. Как да го кажа, без да обидя българския – индийският е по-нежен, по-бухнал, по-кичест, по-екзотичен… но не мирише като българския (нали сме си шопи, трябва и кусур да намерим).

Произхожда от Югоизточна Азия, но отдавна е завладяло цяла Европа. Няма себеуважаващ се парк, който да не се е украсил с този храст. А последните години любителите цветари започват активно да го гледат и у нас. И най-добрите успяват. Особено край морето или в Южна България няма никакъв проблем да си отгледате колкото си искате такива храстчета. Проблемът е в Северна България и местата с висока надморска височина, където има силни зимни застудявания. Трябва да имате предвид, че тази крехка ефирна красота трудно понася студовете. Ако си насадите подобно растение трябва специално да го зазимите, укрепите, завиете, така че да може да оцелее, ако температурите паднат под  -10 градуса.

Друго какво да кажем, освен, че още като си го насадите, трябва да помислете и за беседка, люлка, пейка или просто дюшек с пряка видимост към храста.

Винаги може да имате цветя за вазата или за приятелката, на която отивате на гости.

И никога да не ви е избивало на поезия и романтика сигурна съм, че и това ще ви се случи с годините под люляковия храст.


Коментирай