За дома

Посадете си безсмъртниче за повече цвят

Сухо цвете за аранжировка

03.09.2013г. / 16 31ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Хелихризумът (Helichrysum) е сложното име на познатото ни безсмъртниче. Идва от гръцките думи helios – слънце и hrisos – злато или иначе казано златно цвете. Може да го видите обаче не само в жълто, оранжеви краски, но и в червено, виолетово, розово.
У нас се отглежда като едногодишно растение, а в света са познати над 400 разновидности. Идва от Австралия.

Свързани статии

Виждали ли сте го в градините? Хубавото е, че то може да ни радва целогодишно, без да губи красивите си цветове. Има по-ниски и по-високи сортове, които достигат до 80-100 см височина, но след като го откъснете може да го използвате както в ниски, така и във високи букети. Може да регулирате дръжките, а цветовете – кошнички остават непокътнати от времето.

Лятото в градината (цъфти от юли до октомври), зимата цъфти във вазата. Практически това цвете е вечно. Опитайте да го оставите във ваза, без вода и ще видите, че ще ви издържи години наред, без да промени багрите си.

Идеално е за аранжировка на всякакви букети. Основната цел на отглеждането на безсмъртничето е именно, за да може да имате естествено ярки сухи цветя.

Ако харесвате да правите букети, ако сами си опаковате подаръците, това цвете може да бъде пръв ваш помощник в декорацията.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Хубави са ( преди 10 години )