За дома

Как да се грижите за коледната звезда

Крехко и красиво цвете

26.11.2013г. / 15 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Красиво цвете, което може да бъде намерено на пазара и напомня за предстоящите празници е коледната звезда. Нежното растение, което се среща с червени или бледожълти листа идва от Мексико. Познати са над 100 вида от растението, но този вид обикновено получаваме като подарък или подаряваме за празниците.

Тъй като растението е деликатно за отглеждане, много често неговата крехкост бива свързвана и с краткотрайния му живот. Коледната звезда се нуждае от достатъчно светлина и вода и ако е отглеждана правилно, може да продължи да цъфти дълго време.

Как да се грижите за нея?

Най-напред бъдете внимателни за транспортирането на цветето от магазина до дома не само, за да не счупите крехките му клони, но и заради ниските температури. Добре е да го сложите в хартиен плик или кесия. Понякога се случва няколко часа след закупуването на цветето то да увехне. Това се случва, когато е било съхранявано в лоши условия в магазина.

Поставете растението на хладно, но добре осветено място ( на перваз на прозорец). Коледната звезда има нужда от слънце, но не и от пряка слънчева светлина.

Поливайте цветето през ден-два или когато пръстта е суха на пипане, но не директно в пръстта, а в паничката на саксията. Торенето на цветето е добре да се прави веднъж месечно, но избягвайте моментите, в които цъфти. Използвайте тор богата на калий и с ниско съдържание на азот.

Свързани статии

Размножаването на коледната звезда се прави през лятото чрез резници. Подрязването на клонките на цветето става през пролетта като ги оставите на около 4 см от пръстта. Този период е подходящ и за пресаждането на цветето. Когато ги подрязвате го правете с ръкавици, тъй като стеблата отделят бял сок, който може да раздразни кожата.

През летните месеци цветето ще има нужда от светлина, но внимавайте със слънцето. За да го стимулирате и то отново да започне да цъфти с красиви червени листа, през октомври в продължение на осем седмици скъсете времето на дневната светлина, която получава цветето.

За да се стимулира появата на пъпчици, коледната звезда трябва да бъде в пълна тъмнина около 12 часа на денонощие, тъй като през този период продължителното излагане на светлина само ще забави цъфтежа.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай