За дома

Почистване на мастилени петна в домашни условия

Бързи и лесни начини за премахване на упоритото петно

12.03.2014г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Stock Xchng

Снимка: Stock Xchng

Мастилените петна по дрехи, мебели и настилка са изключително неприятни и упорити! Много често изцапаните с мастило предмети биват изхвърляни, защото собствениците им не успяват да ги почистят. Съществуват няколко много прости начини за премахване на мастилени петна от различни повърхности! Не бързайте да се отказвате от любимите си вещи!

Царевично нишесте

То премахва много ефективно мастилото, разлято по килима или петната от счупената химикалка, с която детето ви си е играло. Смесете царевичното нишесте с малко мляко, докато се образува мека паста. Нанесете върху петното и оставете за няколко часа. След като изсъхне добре минете с прахосмукачка.

Мляко

За да премахнете мастило от цветни дрехи е най-добре да ги накиснете за през нощта в леген с мляко. На сутринта просто изплакнете.

Сол

Изсипете сол върху разлятото мастилено петно, докато е все още мокро. С помощта на влажна кърпа оберете напоената с мастило сол внимателно. Повторете това упражнение докато петното не се премахне напълно.

Заквасена сметана

Заквасената сметана, смесена с 2 супени лъжици лимонов сок е добро средство за премахване на петна от мастило. Намажете замърсеното място и оставете за няколко часа. След това изперете дрехата.

Лак за коса

Лакът за коса премахва петната от мастило, докато са още мокри, затова гледайте да го напръскате веднага, но пръскайте от разстояние, за да не увредите дрехата.

Свързани статии

Паста за зъби

Нанесете пастата върху петното и разтъркайте добре енергично. Изплакнете с вода. Ако се наложи повторете отново още няколко пъти. Пастата за зъби премахва и петна от червило.

Масло

Маслото помага за почистване на пластмаси, като например лицето на куклата на детето ви, което то е надраскало с химикалка. Намажете обилно лицето на куклата и я оставете на слънце за няколко часа. Измийте с вода и сапун след това.

Спирт

Спиртът е подходящ за почистване на текстил. Накиснете изцапаната дреха в спирт за няколко минути, за да премахнете мастилото. След това изперете.

Оцет

На първо време намокрете обилно с ябълков оцет изцапаното място. След това разтрийте с паста от 2 части оцет и 3 части царевично нишесте. Смесете, докато стане каша и нанесете с кръгообразни движения. Оставете да изсъхне, след това измийте.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ivanka ( преди 4 години )
2 rate up comment 0 rate down comment
Roxy13 ( преди 6 години )
Съветите са много полезни и найстина помагат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар