За дома

Растения, изненадващо подходящи за готвене

Бихте ли опитали?

16.01.2015г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Често се изненадваме с какви странни съставки може да се готви. Сега отново ще възбудим интереса ви към готвенето по един нестандартен начин. Ще ви запознаем с някои растения и билки, които не би ви хрумнало да хвърлите в тенджерата, а преспокойно можете да го направите!

Изненадващо е, но те придават изключителен вкус и аромат на ястията. Само трябва да се досетите, че стават за ядене! Ако не сте се сетили досега – ние ще ви помогнем! Вижте кои растения можете да добавите в списъка си с любими подправки!

Латинка


Латинката е прекрасно пролетно цвете, което сме свикнали да гледаме по саксиите и кашпите. Но то може да се употребява успешно и в кулинарията.

Цветовете на латинката се добавят в салати за получаване на екзотичен вид и вкус. Те придават леко остър, подобен на кресона вкус. Неузрелите мариновани семена на латинката се използват като евтин заместител на каперсите, които познаваме от средиземноморската кухня.

Грудката на растението също е ядлива. Тя е основен източник на храна в някои части на Андите в Латинска Америка.

Зелените листа на латинката пък имат лек вкус на хрян, но доста по-нежен и ненатрапчив. Те са страхотна добавка към гарнитури и песто. Можете да ги употребявате захаросани или също така сушени.

Тученица


Тученицата е сочно растение, което придава леко кисел, лимонов привкус на ястията. Много е подходяща за подправяне на гръцка салата. Тученицата е богата на омега-3 мастни киселини, витамин С и флавоноиди.

Използва се не само в готварството, но и в медицината в много страни по света.

Тученицата има пиперлив и леко лимонов вкус. Подходяща е за подправяне на салати с краставици и марули.

Прашец от копър


Прашецът от копър е изключително подходящ за подправяне на ястия с морски дарове, най-вече миди. Чудесен е още за сандвичи с риба тон, пикантни ястия, паста.

Той е ароматен, цветен и прави вкуса свеж и ярък. Добре е ястието да се поръсва в края на готвенето, малко преди да е готово, за да не се убие ароматът на прашеца от копър.

Добавяйте го към домашната ви майонеза и пълнозърнест хляб.

Семена от босилек


Семената от босилек придават приятна текстура на ястието. Ако листата от босилека са ви прекалено натрапчиви, опитайте да добавяте семената на това ароматно растение към салати и ястия с домати и сирене. Отиват си също с паста и пица.

Свързани статии

Шипки

От шипките можем да си правим чудесен мармалад, а чаят от тях е превъзходен и полезен. Шипките са пълни с витамин С. Леко киселият им вкус придава на супите прекрасен вкус и аромат.

По магазините се продават сушени шипки, които са много подходящи за тази цел. В супата те набъбват и пускат полезните си вещества и аромат.

Снимки: naturalnakuhnia.blogspot.com; kitchenlifeskills.blogspot.com; 500m2.com; Wikimedia Commons

Коментирай
17 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
i kopara i 6ipkata - no te sa tradicionni, ne razbiram koe e neobi4ainoto v tiah
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
ot vsi4kite samo bosileka mi e poznat i go polzvam , No ostanalite ne sam i podozirala
отговор Сигнализирай за неуместен коментар