За дома

Как да си направим филц

14.11.2006г. / 09 12ч.
Аз жената
Как да си направим филц

Филца е един от най-старите материали за производство на тъкани. Смята се, че той съществува от 800 години и най-вероятно е бил открит още когато вълната се е слагала в обувките за изолация. Вълната е била използвана и за направата на брони, заради здравината и плътността си.
Всяка вълна може да се превърне във филц, но има видове, с които се работи по-бързо и по-лесно. Винаги трябва да се работи с разчепкана вълна, която е сресана така, че власинките й да са в една посока.

Необходими материали за направата на филц:
различни цветове вълна /за направата на шапка са необходими приблизително около 200 – 250 грама/
бамбукова подложка за хранене /в която да се увие филца/
дървена пръчка – може и точилка
фолио с балончета
хавлиени кърпи
течен сапун
празно пластмасово шише с продупчена капачка
голяма купа, гумени ръкавици
дестилиран бял оцет /ябълков/

Поставете хавлиената кърпа на масата. Покрийте я с бамбуковата подложка. След което поставете фолиото с балончетата с релефната част нагоре – това увеличава триенето на влакната.

Напълнете пластмасовото шише с вода и течен сапун и намокрете фолиото. Трябва да стане леко влажно.

С идеално сухи ръце вземете вълната и изтеглете парчета по 30-40 см. Внимавайте, не дърпайте вълната грубо, колкото по-силно я дърпате, толкова повече ще ви се съпротивлява.

По този начин направете квадрат от вълна. След което повторете процедурата, като правите още един квадрат, но нишките трябва да са перпендикулярни на предишните. Колкото повече слоеве слагате, толкова по-плътен ще стане филцът. За топла шапка са необходими най-малко 6 слоя.

Комбинирайте цветовете, както на вас ви харесва. Може да сложите и копринени нишки или мъниста, за по-интересно. Когато използвате мъниста, трябва да поставите тънък слой вълна върху тях, за да могат да се образуват “джобчета”, в които да се задържат, но за да сте сигурни, че няма да паднат, по-добре ги зашийте върху вече направения филц.

След като сте готови с дизайна на филца, напръскайте вълната с гореща вода. Вълната трябва да попие добре водата, ако трябва добавете още течен сапун. Натискайте вълната, за да попие по-добре, но не с ръка, защото ще полепнат власинките и ще се развали дизайна. Правете го с найлонови ръкавици или пликче.

Отгоре поставяте още едно фолио с балончета. Напръсквате го с вода, за да ви е по-лесно и отново разтривате няколко минути. В единия край поставяте дървената пръчка и завивате щората на руло. Движете назад напред най-малко 50 пъти. След което рулото се развива, вълната се обръща на 90 градуса и процедурата се повтаря.

Развийте, разположете филца директно върху бамбука и полейте обилно с гореща вода и сапун.

Завийте го в бамбуковата подложка и търкайте отново по 20 пъти в посока. Идеята е да се сплъсти максимално добре.

Когато се уверите, че нишките са устойчиви на дърпане, вземете парчето и го потопете в купата с гореща вода. Изстисквате го и удряте с все сила върху подложката. Повторете няколко пъти. За тази процедура е може би по-добре да излезете на открито, за да не изпръскате помещението.

След като сте доволни от резултата, за последен път потопете филца в студена вода като прибавите към нея малко оцет, за да неутрализира сапуна.

Оставете го да изсъхне. Филцът вече е готов – можете да го кроите и шиете както ви харесва.

Ако сте предвидили да бъде шапка, Бъдете сигурни, че ще ви топли дълго и ще бъдете благодарни на собствената си сръчност. Ако идеята ви харесва, но нямате време, може да разгледате тук и други аксесоари направени от филц – терлички, чанти, портмонета.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Йорданка ( преди 11 години )
Ако искате да се научите да правите плъстени изделия от вълна, най-добре потърсете майсторите на плъсти в българия и се консултирайте с тях. Без помощ от разбиращо лице няма как да се справите. И наистина не са ви нужни толкова много предмите, за да сплъстите вълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мариета ( преди 11 години )
Като се има предвид, че останки от филцови изделия са открити в гробници на древните скити, то следва, че са много по-стари.Тогава още не е било измислено фолиото с балончета. За направата на филцови предмети, или на български - плъсти, са необходими само вълна,вода, *** и здрави ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Диана ( преди 11 години )
Много харесвам изделията от филц. Аз съм сръчна и обичам да творя. Много и различни неща. Интересувам се от технологията на филца. Как да си приготвям цветя, топчета за гердани и други.ПоздравиДиана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
мария ( преди 11 години )
имам богато въображение.Искам да усвоя тази техника,но ми трябва и нагледно да я видя.Каде мога?Работя текст.пластика,сувенири...Ще обогатя худ.си произвед.Чакам някой да ми покаже техниката на филца.Мария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар