За дома

Да направим мартенички заедно!

28.02.2007г. / 09 23ч.
Вергиния Генова
Да направим мартенички заедно!

Ако сте любители на уникатите и на личното отношение към вашите близки и приятели, най-вероятно търсите нови идеи за оригинални мартеници, които да измайсторите сами.

Тази традиция продължава толкова хиляди години, че е трудно да измислим нещо съвсем ново, но винаги може да се експериментира.

Разбира се, класиката в мартениците винаги е на мода и спокойно можете да направите традиционни мартеници от бяла и червена прежда, както сте го правили в училище като малки.

Може да използвате различни видове мъниста, особено популярни са сините, защото според поверието предпазват от уроки.

Предимството на това да изработите мартениците собственоръчно е, че докато ги правите мислите за хората, на които ще ги подарите и влагате частица от своята позитивна енергия, обич и надежда към тях. И дори те да са само червено и бяло сплетено конче ще значат много повече, отколкото каквато и да е друга мартеница. Особено ако това е първото нещо, което вашето дете изработва, това определено ще стопли сърцето ви. А и първи март е добър повод, за да прекарате повече време заедно с децата и да сътворите нещо заедно цялото семейство.

Ако сте почитатели на по-нестандартни решения, може да посетите “Слънчоглед” и да се сдобиете с много нови интересни материали, като например – бял и червен филц – изрязан в различни форми – цветчета, топчета, листенца. От тях може да направите както стандартни мартеници, така и оригинална брошка – мартеница, обици в бяло и червено, или колие. Ако искате да направите обици, трябва да отделите малко повече време, за да разгледате различните елементи, които се предлагат, така че да можете да изберете най-удачното решение за вас.

Още от начало трябва да прецените дали искате да ги прикрепите към клипс, или повече ще отиват на някои от висящите елементи. Ако изработите комплект червено бели бижута със сигурност ще сте атракция сред колегите.
Ако предпочитате мъниста, може да вземете бели и червени дървени мъниста в различни форми – цветя, сърца, топчета. Или пък стъклени или пластмасови.

От същите материали може да направите и украса за дома: пано за стена или полилей.

А ако изберете да направите мартеници от тел покрит с пухкави бели и червени конци, може да сътворите фантастични неща. За няколко минути може да ги превърнете в щъркелчета, лястовички, цветя, човечета и каквото фантазията и сръчността ви позволяват. Може да правите както двуизмерни, така и триизмерни фигури. Хубавото е, че ако нещо не се получи така, както бихте искали, спокойно може да го развалите и да започнете отначало.

Този тип материал може да бъде използван както за изработка и на гривнички, брошки и други, така и за украса на саксии, вази, салфетници и други, тъй като гъвкавият тел може да се извива на всички страни, може да бъде прикрепен към нещо или забоден в нещо. Което разбира се дава невероятни възможности за моделиране и приложение. Единствените ограничения могат да бъдат фантазията и способностите ви, както и количеството материал, с което разполагате.

Разгледайте за различни предмети в бяло и червено, които да аранжирате по подходящ начин, за да създадете първомартенско настроение у дома.

Не забравяйте, че можете да направите украса и с обикновена гланцова или велурена хартия. Децата ще се забавляват, ако украсите заедно. Така положителните емоции, че сътворяват нещо красиво няма да са само по Коледа, а ще са една добра традиция, която ще ги възпитава в естетика и усет към красотата.

Ако не ви се занимава да изработвате сами, с получените като подарък мартеници може да украсите ваза с клонки, които със затопляне на времето ще се разлистят. Малко по малко пролетта ще нахлуе в дома ви и магията на белия и червения конец ще ви изпълни с нови надежди и желания.

фото поглед


Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Стефан ( преди 11 години )
Аз определено искам да зарадвам близките си със собственоръчно изработени мартеници, но имам един съществен проблем...... немога да плета! =) Лесно е да импровизирам и експериментирам, но в това няма гаранция че ще успея да получа желание ефект и бих се радвал ако някой сподели по-интересни плетки =) Благодаря предварително=)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар