Здраве и красота

Контактни лещи или очила?

12.10.2010г. / 17 47ч.
Аз жената
Контактни лещи или очила?

Над 30% от българите имат проблеми със зрението. А според някои статистики 80% от хората над 45 години у нас носят задължително очила. Това са изключително сериозни процентни съотношения, които говорят за липса на профилактика у нас. За да бъдем спокойни, че зрението ни е стабилно, е необходимо да посещаваме офталмолог поне един път годишно.

Голяма дилема за част от хората с проблемно зрение е дали да носят очила или контактни лещи. Сред по-възрастното население все още битува мисленето, че лещите са вредни за очите. Това, разбира се, отдавна е опровергано от медицинските лица и експерти.

И все пак, какви са предимствата на лещите пред очилата?

1. Подобряват самочувствието

2. Липсата на рамки дава възможност за по-широко зрително поле, т.е. човек вижда по-голяма част от заобикалящото го пространство. Това е така, защото контактната леща е непосредствено до роговицата на окото, докато корекционното стъкло на очилата е по-далече от нея.

3. При пациенти със силно изразено късогледство, далекогледство и астигматизъм се получава по-добро зрение с контактни лещи в сравнение с очилата. Не се получават отблясъци, които са типични за стъклата на очилата, особено ако са без антирефлекс. Няма го и неудобният натиск на рамки върху носа или зад ушите. Допълнително удобство създава фактът, че контактните лещи не се разместват, не се запотяват  при температурни разлики и не се мокрят при дъжд.

4. Пациентите, които се нуждаят от очила и за близко и за далечно виждане, могат да използват лещи за далече, а за близко четене да слагат очила и лещи едновременно. Единственото условие е да имат два чифта очила за четене – едните при използването на лещи, а другите при четене без лещи.

С цветните контактни лещи – с диоптър или без, можем да променим цвета на очите си и по този начин да бъдем винаги различни и загадъчни. Ако все пак не можем да свикнем с лещите за постоянно, можем поне да ги редуваме с очилата, за да бъдем и по-оригинални.

Постоянното носене на контактни лещи при късогледство намалява макар и минимално темпото на увеличаване на диоптрите, защото контактната леща е по-близо до окото. Въпреки всички качества на контактната леща, препоръчва се редуване носенето на лещи и очила, за да може окото да получава достъп на кислород по естествен начин. При стандартни контактни лещи се препоръчва да се носят по 8 часа на ден лещи, останалото време от деня очила и минимум 2 дена в седмицата -  постоянно очила.

* * *

Нови модели очила от стара световна марка

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
giavolita ( преди 11 години )
Въпреки че материалите от които се правят контактни лещи стават все по-добри, най-добре си носете очила. Необратими са последствията от неправилна поддръжка на лещите, а никой не изпълнява на 100% съветите касаещи лещите и навиците свързани с тях; комбинация на евтини български разтвори като натриевия хлорид(нищо повече от солена вода) и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
giavolita ( преди 11 години )
Aко лещите са от тез новите силикон хидрогелните няма да има проблеми. Аз нося такива и са ми супер удобни в сравнeние със старите ми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
сиси ( преди 11 години )
деси коя е марката на лещите ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Desi ( преди 11 години )
Здравейте, от 16 години ползвам лещи, меки, на една и съща марка (не изневерявам). Чувствам се страхотно, никога не съм имала проблем с лещите и диоптъра не се е повишил за тези години. Много е удобно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
дида ( преди 11 години )
С очила съм.Не можах да свикна с лещите.Хем е модерно.И предпазват от слънцето по всяко време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Milka ( преди 11 години )
predi vreme opitah s kontaktni le6ti i nemojah da svikna biaha tvardi kazaha mi 4e ne mi stiga salza v okoto .Imam kasogledstvo s astigmatizam prepora4aite mi kontaktni le6ti
отговор Сигнализирай за неуместен коментар