Здраве и красота

Кисело зеле за отслабване и афродизиак

21.12.2010г. / 12 13ч.
Надежда Маринова
Кисело зеле за отслабване и афродизиак

Хрупкаво, леко кисело – едва ли има човек, който да не обича кисело зеле. То има хилядолетна история и е познато на много народи - корейци, китайци, австрийци, румънци, поляци, руснаци, българи и др.

Киселото зеле е богато на витамини C, K, B6, B12, на лактобацили (млечнокисели бактерии), микроелементи: калий, желязо, магнезий, цинк.

То е достъпна храна и често експлоатиран продукт в много рецепти, но диетолози казват, че най-полезно е в суров вид. Ако не сте си приготвили домашно кисело зеле, сигурно живеете в апартамент с ТЕЦ, където нито в топлите мазета, нито на балкона е подходящото място за него. Тогава си купувате от магазина. В София цената му е 1.00, 1.40, 1.70 лв./кг.

Химичното обяснение на процеса на „втасване” на киселото зеле
Бактериите на млечната киселина си взаимодействат с въглехидратите на зелето, като ги разлагат на млечна и оцетна киселина. Затова зелето се запазва по-дълго време, защото солта и киселината не позволяват да започнат процеси на гниене. Самите млечнокисели бактерии имат много здравословни ползи. Полезно е както зелето, така и зелевия сок.

Ето 10 ползи от киселото зеле, освен широко прилаганата от много български мъже като средство против махмурлук:

1. То е нискокалорично, но засища – в 100 г има 30 ккал. Подходящо е за отслабване, тъй като съдържа тартронова киселина. Тя възпрепятства натрупването на излишно тегло, като пречи на захарта и другите въглехидрати в мазнини.

2. Естествена виагра – повишава сексуалното желание

3. Помага при безсъние – успокоява нервната система, намалява активността на щитовидната жлеза

4. Чисти стомаха – профилактика срещу рак на дебелото черво

5. Подобрява работата на стомаха и премахва киселините – 1 ч.л. сок преди ядене, помага след разстройство – нормализира чревната флора

6. Прави косата блестяща, а ноктите здрави, заради никотиновата киселина /ниацин/-

7. При липса на апетит – пийте 100 г зелев сок на ден.

8. Повишава имунитета – 2-3 пъти в седмицата яжте кисело зеле, подправено с олио/зехтин.

9. Антитуморна профилактика - Бактериите на млечната киселина активират имунната система, а по този начин и съпротивата срещу туморите, пречат на чревните ензими да превръщат безопасните преканцерогени в опасни канцерогени.

10. Почиства черния дроб

Заради високото съдържание на органични киселини киселото зеле не се препоръчва в големи количества на хора с болна жлъчка, камъни в бъбреците и при хипертония.

Е, след толкова убедителни доводи, как да не сервираме поне 3 пъти седмично салата от кисело зеле с червен пипер и олио по български.

Вижте още:
Всички рецепти със зеле на едно място
 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
dor ( преди 11 години )
Притчи, мъдрости, цитати