Здраве и красота

„17-дневна диета“ – д-р Майк Морено

09.05.2012г. / 17 15ч.
Аз жената
„17-дневна диета“ – д-р Майк Морено

Наднорменото тегло винаги е признак за хранителен и метаболитен дисбаланс. Противно на популярното схващане, то не е пряко свързано с това какво количество храна поглъщаме или колко упражнения правим. Зависи от вида на храните, които поемаме, и усвояването им от организма. Ето защо трябва да оптимизираме храносмилането и да ускорим метаболизма, ако искаме да отслабнем бързо. Спазването на предложената диета спомага и за спадане нивото на холестерола и кръвната захар, детоксикация на организма и общо повишаване на тонуса.

Състои се от четири 17-дневни цикъла:
I. Ускорение – бързо отслабване чрез подобряване на храносмилането.
II. Активиране – пренастройване на метаболизма за предотвратяване ефекта на платото чрез редуване на по-високо- и по-нискокалорични храни.
III. Постигане – изграждане на балансиран хранителен режим и физическа активност.
IV. Затвърждаване – запазване на постигнатите резултати чрез редуване на първите три цикъла през делничните дни и хапване на воля през уикенда. Ако искате да отслабнете 5-6 килограма, достатъчен е първият 17-дневен цикъл. Ако целта ви е да свалите повече килограми, трябва да минете през 2, 3 или всичките 4 етапа. Диетата е предназначена за хора, които искат видими резултати за кратко време, без това да е за сметка на здравето им.

Откъс:

Първа глава

Дайте ми 17 дни

Аз лично мога да обобщя 17-дневната диета с две думи: бързи резултати.
В зависимост от това колко тежите при започването й и какъв е метаболизмът ви, можете да очаквате да свалите 5-6 кг през първите 17 дни. Разбира се, колкото по-далече сте от желаното от вас тегло, толкова повече килограми ще свалите първоначално.
Нека не се заблуждаваме: Когато започнете диета, вие искате да видите незабавни резултати – и във външния вид, и в начина, по който се чувствате. Такъв е механизмът на обществените нагласи – когато искаме нещо, искаме го веднага. Същото се отнася и за отслабването. Ставаме нетърпеливи, когато килограмите не се топят с бързината, която сме очаквали. Да се откажем, изглежда много по-лесно, отколкото да продължим.
Целта на 17-дневната диета е да постигнете бързи резултати не като се стопите от глад, а чрез грижливо балансирани храни и упражнения, които въздействат на метаболизма по такъв начин, че мазнините продължават да изгарят ден след ден.
И още нещо: насочената към сваляне на килограмите част от диетата е ограничена до 17 дни, за да не се демотивирате при мисълта за мъчително дългите месеци на спазването й. Освен това ще ви предпази от „ефекта на платото“, който често настъпва при други диети. 17-дневната диета кара тялото и метаболизма ви да гадаят. Аз наричам това „заблуда на тялото“. На всеки 17-дневен цикъл вие променяте количеството на калориите и храните, които приемате. Това вариране не позволява на тялото ви да се адаптира. В резултат намалява вероятността кантарът да „зацикли“ на едни и същи килограми. И един бонус: Никога няма да се отегчите. Освен това е приятно да гледате как килограмите се топят. Така че заблуждението може да ви донесе и нещо хубаво!
В края на 17-те дни ще започнете втори 17-дневен цикъл, после трети и накрая ще навлезете в цикъла за стабилизиране на теглото, по време на който ще приемате по-разнообразна храна, включително любимите си неща в разумни количества. (Не бих желал отново да започнете да гравитирате около шведските маси.)
Вече знам какво си мислите: възможно ли е да се отслабне бързо и в същото време безопасно? Ако се извърши по правилния начин, без да се жертва доброто хранене – да.
Независимо от онова, което мнозина диетолози проповядват от години, диетите за бързо отслабване могат да бъдат здравословни, ако се провеждат правилно, и са в състояние да направят чудеса с излишните килограми и сантиметри за броени дни. Най-новите проучвания показват, че колкото по-бързо отслабвате, толкова по-дълго задържате по-ниското тегло. Ето една радостна новина за всички спазващи диети хора по света. Освен това, ако сте особено притеснени от скорошното рязко покачване на теглото си или току-що сте натрупали смущаващите няколко килограма след празниците или след сладоледения гуляй, тази диета бързо ще ви върне във форма.
17-дневната диета е съвършеният начин да активизирате тялото си, като постигнете бързо сваляне на килограми, което ще доведе и до повишаване на интелектуалните способности. Моят основен стремеж е да ви помогна да отслабнете възможно най-бързо. Само си представете: вече няма да се налага да „мъкнете“ еквивалента на торба цимент на гърба си, копчето на дънките ви няма да изхвърча и да се удря в стената, няма да носите широки дрехи и да отпускате колана. Тази диета ще направи тялото ви стройно и здраво, с красив силует. Освен това за постигането на новото ви стройно „аз“ няма да ви се налага да гладувате, нито да следвате режим с упражнения, използвани в подготовката на „Морските тюлени“.
Докторе, кажете, моля ви...
Няма ли много от свалените килограми да са „водно тегло“?
Да, така е! И това е чудесно, защото водата също е тегло. Никога не отхвърляйте онези допълнителни килограми просто като „загуба на вода“ – подобна нагласа работи срещу вас. От козметична гледна точка водното тегло може да прикрива загуба на мазнини и да е твърде обезсърчаващо. От здравна гледна точка задържането на течности може да натовари сърцето. Когато тялото задържа вода, това означава, че в кръвта ви има повече вода. Сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва всичкото това допълнително количество. Когато излишната течност изчезне, ще изчезнат подуването и подпухването. Ще започнете да изглеждате видимо по-слаби след 3-4 дни. Вероятно ще се чувствате много по-леки и ще сте мотивирани да внимавате какво ядете.
Все пак ще трябва да приемете, че това не е диета за удоволствие. Ще се наложи да спрете да ядете нездравословни „боклуци“ и да ги замените със зеленчуци, плодове и чисто месо. Няма да ви карам да се терзаете в търсене на скрити емоционални причини за това, че сте пълни. Ще ви помоля обаче да ядете малки порции, да намалите приемането на мазни, прекалено сладки или прекалено солени храни и да си размърдате задника. Няма да ви прималее от глад, нито ще се озовете посред нощ в кухнята да търсите плодови бонбони или готовата смес за курабийки. Сигурен съм, че сте способни да се справите.
Хубавото на тази програма е, че няма да се почувствате обезкуражени или отегчени от перспективата да поддържате диета, която сякаш никога няма да свърши. Резултатите от нея могат да издържат изпитанията на времето и в никакъв случай не са по-лоши от онези продължителни диети, в които се акцентува на отчайващо бавното и постепенно понижение на теглото. Страшно ще ви хареса това, че след седмица, 10 или 17 дни ще сте по-слаби. Освен това най-вероятно ще почувствате лекота и невероятен прилив на енергия.
17-дневната диета е лесна за приложение – за разлика от много други диети, които са почти толкова сложни, колкото и контролния списък при изстрелването на совалка.
Науката твърди: По-бавно невинаги значи по-сигурно
Обикновено се смята, че бързата загуба на тегло води до бързото му възстановяване. Младото научно поколение обаче доказва, че бавното отслабване невинаги е по-резултатно.
Влезте във форма по бързия начин. Едно изследване, проведено през 2010 г. от Университета във Флорида, сочи, че ключът към трайното отслабване и поддържане на здравословно тегло е бързото сваляне на килограмите, а не постепенното. Бързо отслабващите сред общо 262 жени със затлъстяване на средна възраст сваляли по повече от 1 кг на седмица. Резултатите показали, че същите жени свалили повече килограми като цяло, успели да задържат това ниво по-дълго и вероятността да напълнеят била по-ниска в сравнение с останалите жени, които отслабвали постепенно. Данните са публикувани в „Международен журнал по бихевиорална медицина“.
Намалете коремните тлъстини. Ние натрупваме два вида коремни тлъстини. Едните се трупат около вътрешните органи (така наречените висцерални мазнини). Те повишават кръвното налягане и нивото на холестерола, увеличават риска от диабет, болестта на Алцхаймер и някои видове рак. Висцералните мазнини са по-вредни от всички други мазнини в тялото.
Вторият вид мазнини се намират под кожата и са познати като подкожни коремни мазнини. Те водят до образуването на трудното за стопяване коремче. Според едно финландско изследване, публикувано в „Международен журнал за затлъстяването и сродните метаболитни нарушения“, спазването на диета за бързо отслабване в продължение на 6 седмици довело до стопяване на висцералните мазнини с 25%, а на подкожните коремни мазнини – с 16%.
Така че ще ми дадете ли само 17 дни?
Ако решите да го направите, поздравления! Няма да останете разочаровани.
Какво ви очаква?
И така, в какво се състои 17-дневната диета? Ще ви я представя обстойно в следващите няколко глави, но ето най-важното в две изречения: 17-дневната диета е забавен и страхотен начин на хранене, имащ за цел бързо отслабване. Основава се на няколко прости принципа, един от които е приемането на храни, които подпомагат изгарянето на мазнини и са благоприятни за храносмилателната система.
Искам да подчертая, че наднорменото тегло винаги е признак за хранителен и метаболитен дисбаланс. Противно на популярното схващане, то не е пряко свързано с това колко упражнения правите или какво количество храна поглъщате. Важното е какъв тип храни приемате, как се усвояват и метаболизират в организма. Ако някой от тези компоненти на доброто хранене не е в норма, тялото не се поддържа адекватно на клетъчно ниво, метаболитните функции се нарушават и се натрупват токсини. Ето защо за бързо отслабване е нужно да оптимизираме храносмилането и метаболизма. Тъкмо това прави 17-дневната диета.
Повярвайте ми, бързата загуба на няколко килограма толкова ще ви хареса, че ще решите да продължите. След първите 17 дни идват още 17, а после още 17 – три пълни цикъла плюс цикъл на поддържане, когато можете да ядете всичко, което поискате, най-вече през почивните дни. Ето общ преглед на диетата:
Цикли
Цел
Цикъл 1.: Ускорение
(17 дни)
Съдейства за бързо отслабване чрез подобряване на храносмилането. Помага за изчистването на захарите от кръвта, с цел да се повиши изгарянето на мазнини и да се попречи на натрупването им.
Цикъл 2.:
Активиране
(17 дни)
Пренастройва метаболизма посредством стратегия, свързана с увеличаване и намаляване на поетите калории, за да се стимулира изгарянето на мазнини и да се предотврати ефектът на платото.
Цикъл 3.:
Постигане
(17 дни)
Цели изграждане на добри хранителни навици чрез включване на допълнителни храни и приближаване към желаното тегло.
Цикъл 4.:
Затвърждаване
(продължаващ цикъл)
Цели запазването на желаното от вас тегло чрез хранителна програма, която ви позволява да се наслаждавате на любимите си храни в почивните дни, като се храните здравословно през останалите дни от седмицата.
След като приключим с основните принципи, ще ви разкрия как да следвате диетата. Нямам търпение да ви покажа всичките й прекрасни компоненти и да поставим начало на процеса, който ще ви доведе до добро здраве и чудесна визия. Напредвайте стъпка по стъпка, за да не ви дойде в повече.

* * *

Трета глава

Цикъл 1.: Ускорение
Да отслабнете с 4,5–5,5 кг през следващите 17 дни, е напълно възможно. Уверявам ви, че ще станете свидетели на впечатляващи резултати, ако изпълните с точност Цикъл 1: Ускорение.
Проблемът на повечето диети (освен скучния списък с храните и неизбежните пристъпи на глад) е, че не могат да ви помогнат да свалите килограми бързо, без да го направят за сметка на хранителното качество на менюто – и в края на краищата за сметка на здравето и виталността ви. Цикъл 1. бързо ви приближава
към по-слабата фигура, като в добавка ви поддържа сити, енергични и мотивирани.
По време на този цикъл може да приемате неограничено количество протеини – в това число месо, птиче месо, яйца и риба, както и много зеленчуци. Ще ограничите
консумацията на въглехидрати, като се откажете от белия хляб, картофите, макаронените изделия, ориза, шоколада, бисквитите и захарните десерти и сладкиши.
Плодовете и мазнините не са забранени и това е добре, защото и двете ще добавят сладост и вкус към диетата ви.
Цикъл 1. е наречен Ускорение, защото целта му е да задейства бързото отслабване по здравословен начин, като раздвижи запасите от мазнини и изхвърли водата
и токсините от организма ви. Ето какви процеси включва цикълът Ускорение:
– Леко намаляване на консумацията на въглехидрати, за да може тялото ви да се заеме с натрупаните мазнини.
– Увеличаване на консумацията на протеини, за да може тялото ви да премине в режим на изгаряне на мазнините.
– Коригиране на неправилното храносмилане – състояние, което може да възпрепятства изгарянето на мазнини.
– Гарантиране на бързо отслабване още в началото, за да имате стимул да продължите.
– Премахване на захарта, бонбоните, рафинираните въглехидрати и други вещества, причиняващи онези ужасни пикове и спадове на кръвната захар от менюто ви.
Щом веднъж прекъснете този порочен кръг, тялото ви просто няма да ги желае повече. През този цикъл отстранявате храни, които не са полезни за тялото ви.
– Пречистване на тялото от токсини. Тези вещества пречат на работата на щитовидната жлеза, която регулира метаболизма на енергийните фабрики на отделните клетки (митохондрии), превръщащи горивото в енергия.
Ако сте достигнали целта си още след първите 17 дни, можете да преминете директно към Цикъл 4. – Затвърждаване. Ако все още имате килограми за сваляне, преминете към Цикъл 2. – Активиране, и се възползвайте от новите предложения през следващите 17 дни. После идва ред на Цикъл 3. за още 17 дни – една по-либерална версия на първите два цикъла. Ако очаквате деня, в който ще обявя, че кексчетата стават част от менюто ви, този ден идва с Цикъл 4., чиято цел е да запази достигнатото по-ниско тегло, като върне вашите любими храни в живота ви.
Науката твърди: Токсините и скоростта на метаболизма
Не бих се изненадал, ако черният ни дроб си мисли: „Никой не ме зачита!“. Ден след ден ние сме изложени на токсини, които приемаме с водата, храната и други източници. Черният дроб, основният орган на метаболизма, трябва да работи извънредно, за да изчисти тялото от тези отрови. Освен това токсините се натрупват в мастните клетки – така че когато започнете да сваляте килограми, те се освобождават в кръвта.
Изследователски екип от Квебек е открил, че когато токсините се освобождават в кръвта по време на диета при хора с наднормено тегло, скоростта на метаболизма им – скоростта, с която се изгарят калориите – значително намалява, дори повече, отколкото самото спазване на диетата налага. За щастие много от храните в 17-дневната диета, особено плодовете и зеленчуците, са герои в пречистването на тялото от токсини.
Източник: Американски журнал по физиология – регулативна, интегративна и сравнителна физиология, 2001.
Цикълът Ускорение е най-удобният инструмент за отслабване и поддържане на по-ниското тегло. Вижте, ако по някаква причина диетата ви „си вземе шапката“ – и отново качите малко килограми, винаги можете да се върнете към цикъл Ускорение, за да влезете отново във форма. Направете го и ще се приближавате все повече към идеалното за вас тегло. Това е краткосрочна стратегия, която гарантира дългосрочни резултати.
Моят гладо/ситомер
Вероятно родителите ви са ви втълпявали, че не бива да ставате от масата, преди да сте си изяли всичко. Добър съвет за време, когато порциите са били малки и никой не е искал да хвърля храна.
В днешно време повечето от нас не знаят кога са гладни и кога – сити. Докато тръгнем на детска градина, вече сме изгубили тази способност. И това ни прави дебели.
Аз имам решение: гладо-ситомерът на д-р Майк. Той е нещо като „скалата на болката“, за която ви питат лекарите, когато сте в болницата. В основни линии оценявате глада и ситостта си по скала. Тази идея не е нова, вече съществуват куп скали на глада. Проблемът при повечето от тях е, че искат да му дадете оценка от 0 до 10. Това е прекалено сложно – каква е разликата между 0 и 1 или между 9 и 10? За да решите с колко да се оцените, ще ви е нужно толкова време, че няма да има кога да ядете.
Според мен е по-лесно да се използват 1 и 2 за измерване на глада и 3 и 4 за измерване на ситостта. Ето как действа моят гладо/ситомер.
Гладомер
1. Малко съм гладен; усещам стомаха си празен като обещания на политик.
Яжте сега, за да не стигате до 2. Други основни индикатори за лек глад са слабо стомашно къркорене, леко главоболие, треперене и загуба на концентрацията.
Ако не сте сигурни дали сте гладни, вероятно не сте. Може би бъркате истинския глад със скуката, умората или жаждата.
2. Толкова съм гладен, че мога да оближа стените на празна консерва от пастет. Стомахът ми къркори толкова силно, че може да изплаши улично куче. Трябва да хапна нещо, и то съвсем скоро.
Не допускайте да стигнете дотук. Това ще ви накара да опустошите кутия кексчета с крем и да се налеете с кока-кола.
Ситомер
3. Започвам да усещам ситост. Ще спра сега, за да спестя от сметката за храна.
Навлезли сте в онази приятна зона, където нито сте гладни, нито сте напълно сити. Почувствайте достойнството на това да оставите малко място в стомаха си.
Старайте се да спирате дотук в храненето си – нито гладни, нито преяли.
4. Толкова се натъпках, че се чудя как да се довлека до дивана и да се строполя на него.
Яли сте прекалено много, дори ако е само храна, включена в диетата ви. Избягвайте тази крайност; практикувайте въздържание. Не се чувствайте задължени да си „облизвате“ чинията. Спрете да ядете веднага щом почувствате стомаха си пълен. Онези допълнителни хапки, които не искате да отидат на вятъра, добавят излишни калории.
Преди да решите да ядете, задайте си въпроса колко гладни/сити сте и използвайте гладо-ситомера. Целта ви е да се вслушвате в тялото си и да се освободите от съобразяването с външни фактори, като часовника, който ви диктува кога и колко дълго да се храните.
Общи напътствия за цикъла Ускорение
1. Изпълнявайте цикъла Ускорение в продължение на 17 дни. Ако достигнете желаното тегло, преминете към Цикъл 4.: Затвърждаване. Ако имате за сваляне още килограми, преминете към следващия цикъл – Активиране.
2. Менюто ви ще включва „крехки“ протеини, зеленчуци, плодове с ниско съдържание на захар, пробиотични храни, като кисело мляко, и добри мазнини. Съдържащи скорбяла храни, като картофите, бобовите храни, кафявия ориз, царевицата и овесената каша, не са позволени през този цикъл.
3. Преди да сготвите пилешкото или пуешкото, отстранете кожата или купувайте птиче месо без кожа.
4. Можете да ядете до 2 яйца на ден. Старайте се обаче да не приемате повече от 4 жълтъка седмично, ако лекарят ви е поставил диагноза висок холестерол. Белтъците могат да бъдат консумирани без ограничение.
5. Яжте пресни зеленчуци и плодове колкото е възможно по-често. Можете да консумирате и замразени и консервирани продукти, но в умерени количества и неподсладени.
6. Не яжте плодове след 14 часа. Плодовете са въглехидрати. Времето за консумация на въглехидрати е много важно. Открил съм, че поетите рано през деня въглехидрати снабдяват тялото с достатъчно гориво (под формата на гликоген, натрупан в мускулите), за да сте енергични до края на деня. Ще видите още, че този подход се отразява добре на талията ви. Ако ядете въглехидрати вечер, за тялото е по-трудно да ги изгори, защото вечер изразходвате по-малко енергия. Тези въглехидрати може да се натрупат като мазнини.
7. Избягвайте алкохола и захарта, за да помогнете на тялото си да елиминира токсините, да подобри храносмилането и да гори мазнините.
8. Развийте навика да пиете зелен чай. В него се съдържа известно количество кофеин, но други съставки спомагат за изгарянето на мазнините.
9. За пробиотичните храни: Проучванията показват, че те засилват имунната система и подпомагат действието на бактериите, пречистващи червата. Смята се още, че те помагат на тялото да гори мазнини. Ако не обичате кисело мляко, опитайте плодовото кисело мляко без захар или ферментирало прясно мляко, като нискомасленото мляко с бактерията ацидофилус (то има вкуса на нормалното нискомаслено прясно мляко). Можете да си набавите потребните ви полезни бактерии от капсули с пробиотици, които се предлагат в повечето магазини за здравословно хранене. Следвайте инструкциите на производителя за дозировката.
10. Яжте бавно и само докато се почувствате сити; не претоварвайте стомаха си.
11. Пийте по осем 230-милилитрови чаши вода на ден.
12. Спортувайте поне по 17 минути на ден.
Свалете килограмите: Списък на храните в цикъла Ускорение
„Крехки“ протеини
Ето откъде ще получавате много от енергията за изгаряне на мазнините. Яжте всичко, което ви се иска, от посочените по-долу протеини. Те са „за свободна употреба“. 17-дневната диета е богата на протеини, заради свойството им да стимулират намаляването на телесните мазнини.
Риба
Сьомга – консерва или прясна
Морски език
Камбала
Морски вълк
Тилапия
Светла риба тон – консерва (във вода)
За предпочитане е да избирате уловената в естествена среда, а не отглежданата риба, която може да е получила немалки количества антибиотици. Избягвайте по-големите риби, като риба-меч, акула, кралска скумрия и бяла риба тон, защото има вероятност да съдържат метали, като метилживак, който се смята за токсин.
– Б. а.
Птичи продукти
Пилешки гърди
Пуешки гърди
Пуешка кайма, без тлъстини
Яйца (2 яйца = 1 порция)
Белтъци на яйца (4 белтъка = 1 порция)
Пречистващи зеленчуци
Можете да ядете всичко, което пожелаете, от публикувания по-долу списък. Тези храни също са за „свободна употреба“. Наричам ги пречистващи зеленчуци, защото подпомагат детоксикацията на червата, кръвта и черния дроб и снабдяват със защитни антиоксиданти. Сред тях внимание заслужават:
Карфиолът, зелето, броколите и брюкселското зеле осигуряват важни фитохимикали (борещи се с болестните вещества в растенията), които помагат на черния дроб да пречиства организма от химикали, лекарствени средства и замърсяващи вещества.
Аспержите, спанакът и бамята са най-богатите източници на глутатион, жизненоважна съставка, която спомага за освобождаването от разтворимите в мазнини токсини.
(А също и готвеното пилешко.)
Спанакът, броколите, доматите и брюкселското зеле съдържат алфа-липоева киселина, мощен антиоксидант, унищожаващ вредните свободни радикали, които са вторичен продукт от процеса на детоксикация.
Лукът ускорява разграждането на мазнините в храната. В резултат на това тялото ви е по-склонно да ги отдели, отколкото да ги натрупа в мастните клетки.
Зелените зеленчуци ви помагат да свалите водно тегло, а способността им да стабилизират кръвната захар предотвратява неконтролируемото ядене.
Артишокът има редица полезни качества. Този зеленчук е с високи антиоксидантни показатели, благодарение на съдържащите се в него цинарин и силимарин. За тези два фитохимикала се смята, че понижават холестерола, защитават чернодробните клетки от токсини, ускоряват кръвообращението и насърчават храносмилането. И двата антиоксиданта се намират в листата и сърцевината на зеленчука.
Артишок
Сърцевина на артишок
Аспержи
Камби – зелени, оранжеви, червени, жълти
Броколи
Брюкселско зеле
Зеле
Моркови
Карфиол
Целина
Краставица
Патладжан
Чесън
Зелен боб
Зеленолистни зеленчуци (включително листа на цвекло, ряпа и зелено зеле)
Къдраво зеле
Праз
Марули, всички разновидности
Гъби
Бамя
Лук
Магданоз
Пресен лук
Спанак
Домати
Кресон
17 съвета за елегантна фигура: Как да се възползвате максимално от здравословната сила на плодовете и зеленчуците
1. Търсете пресни продукти, не увехнали, а свежи. Свежо = хранително.
2. Когато купувате плодове, оглеждайте ги за натъртвания. Те предизвикват химична реакция, която „изсмуква“ хранителното съдържание.
3. Когато купувате пакетирана салата, търсете смесица от зелени цветове в пакета. Колкото по-наситен е цветът на зеленчуците, толкова повече антиоксиданти и фитохимикали има в тях.
4. Винаги избирайте най-ярките, най-цветни плодове и зеленчуци на рафта. Колкото по-ярък е цветът, толкова повече витамини и хранителни вещества има в продукцията.
5. Когато купувате маруля, избирайте по-тъмнозелените. Марулята с тъмни листа, като салатката например, е по-богата на някои витамини В в сравнение с по-светлите разновидности като „айсберг“.
6. Купувайте някои зеленчуци, като лука и сладките чушки, във всичките им цветови разновидности за по-голямо количество хранителни вещества.
7. Купувайте плодове и зеленчуци според сезона, когато вкусовите и хранителните им качества са най-големи.
8. Заложете на местните плодове и зеленчуци. Обикновено те са по-богати на хранителни вещества, защото идват направо от полето. (При транспортирането на продукцията до супермаркетите се губят ценни свойства.)
9. Дребните безкостилкови плодове са с много кратък срок на годност. В магазина огледайте дъното на съда – петната по него са знак, че плодът е натъртен или презрял. Плодът е започнал да губи хранителни качества и скоро ще се развали.
10. Търсете възможно най-ярките ягоди. Яркият цвят е знак за изключително качество. Ако са прекалено бели в основата, хранителната им стойност е по-малка.
11. Помиришете дребните плодове, за да проверите свежестта им. Приятният аромат означава добър вкус и богати хранителни качества.
12. Купувайте различни плодове и зеленчуци от списъка с храните. Колкото по-разнообразни са те, толкова по-здравословно ще се храните.
13. Винаги, когато е възможно, яжте плодовете и зеленчуците сурови. Като цяло суровата продукция е по-здравословна. Изключение от това правило: сготвените моркови и домати дават повече антиоксиданти.
14. Приготвяйте зеленчуците колкото е възможно по-кратко, за да запазите хранителните им вещества.
15. Приготвянето на зеленчуците на пара е страхотен начин да се запазят хранителните им вещества.
16. Избягвайте размразяването на замразени плодове и зеленчуци преди готвене. Докато те се размразяват, микроорганизмите, които вероятно се намират в тях, може да започнат да се размножават и да съсипят храната.
17. В повечето случаи избягвайте беленето. Когато продукцията се обели, тя губи от хранителните вещества и фибрите си.
Плодове с ниско съдържание на захар – 2 пъти дневно
Плодовете с ниско съдържание на захар са добър източник на фибри. Те са обемна храна и се смилат бавно, което ви помага да се чувствате сити. Освен това са пълни с вода, богати на фибри и бедни на калории, което ги прави идеални за отслабване.
Ябълки
Дребни безкостилкови плодове, всички видове
Грейпфрут
Портокали
Праскови
Круши
Сливи
Кактус Опунция
Сушени сини сливи
Червено грозде
Пробиотични храни – 2 пъти дневно
Пробиотиците подпомагат балансирането на храносмилателната система, което води до цялостно подобряване на храносмилането. Изследванията показват, че пробиотиците могат да участват и в борбата със затлъстяването. Ако сте били подложени на стрес, взимали сте антибиотици или сте консумирали много храни, пакетирани с консерванти, тези неща могат да убият някои от полезните микроби в организма ви. Ето защо приемането на пробиотични храни е отлична идея.

На книжния пазар от 20 април 2012 г.
Обем: 312 стр.
ISBN 978-954-26-1098-4
Корична цена: 12.95 лв.

Прочетете още:

Коментирай