Здраве и красота

Анорексия – прилики и разлики с обикновените диети

03.09.2012г. / 09 52ч.
Снежана Проданова
Анорексия – прилики и разлики с обикновените диети

Анорексия нервоза е сериозно заболяване на психическа основа. Характеризира се с нереална представа за външния вид, страх от напълняване и отказът да се поддържа нормална телесна маса. При тежките случаи изходът може да е дори смърт. За щастие, възстановяването е възможно, стига да се подходи по правилния начин, с вярното лечение и подкрепата на околните.

Съществуват два вида анорексия според начина, по който се свалят килограмите:

- анорексия с ограничаване – калориите са сведени до минимум чрез драстични диетични режими, постене и упражнения за отслабване;

- анорексия с прочистване – употребяване на диуретици, разхлабителни или чрез повръщане.

Анорексиците са способни да лъжат или симулират, че ядат. Обсебени са от мисълта за калории, непрестанно четат етикетите на хранителните продукти, спазват диети, въпреки че нямат никакви излишни мазнини. Често имат странни навици като например отказът да ядат на публични места, пред други хора, играта с храната и предпочитанието да ядат само в определена чиния.

Често пъти анорексията е причинена от стремежа страдащият да се разсее от емоционалните си проблеми, но удовлетворението, което тялото получава чрез глада е краткотрайно. Прекратяването на зависимостта от отслабване може да стане чрез преценяването на емоционалния проблем и откриването на алтернативен начин за разрешаването му.

Анорексиците са твърде лабилни личности, затова в процеса на работата и комуникацията с тях трябва да съобразяваме и собственото си поведение. Не трябва да си позволяваме негативни или укорителни коментари, нито да следим и критикуваме всяко действие на болния. Ако искаме да помогнем, личният пример е много силно оръжие. Не на последно място – не трябва да забравяме, че никой друг освен страдащият от анорексия не може да реши вместо него дали е готов да промени начина си на живот.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай