Здраве и красота

Четенето на книги – здравословно колкото спорта

Защо е полезно четенето на книги

03.10.2012г. / 18 06ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Знаем, че четенето е полезно за интелектуалното и личностното израстване на човек, но се оказва, че книгите са полезни и за физическото здраве, твърдят учени от Оксфорд. Професор Джон Стейн от университета в Оксфорд е категоричен, че не трябва да смятаме четенето за пасивно занимание.

Когато седим с книга в ръка упражняваме целия си мозък. Потъвайки между страниците, ние правим нещо много повече, отколкото просто да следим сюжета. Въображението ни активно гради картини какво се случва с героите, като съответно се поставяме на тяхно място.

Изследването е проведено с помощта на магнитен резонанс. Според проучването, ако човек чете за природни картини, звуци, аромати и вкусове, в същото време в мозъка му се задействат тези центрове, които биха били активни при съприкосновение с реалното, а не с книжното преживяване.

С други думи – нашият мозък преживява и изпитва всичко, което става с героите в книгата, все едно сме на тяхно място. В същото време подобно нещо не се случва, когато гледаме телевизия или играем на компютърна игра. Още през 2009 г. учени от университета в Съсекс доказали, че 6 минути четене понижава стреса с повече от 2/3 – много по-бързо, отколкото слушане на музика или разходка на чист въздух.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време