Здраве и красота

Хремата – как да я прогоним?

Домашни начини за лечение на хрема

08.11.2012г. / 13 40ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ниски температури, влага, застудяване, градски транспорт ... всички тези фактори са достатъчни, за да ни пипне каквато и да е настинка или вирус.

Само да постоим 10-20 минути на спирката да ни надуха вятърът, да ни се намокрят краката от дъжда или да ни покихат в транспорта или на работа и сме готови.

Две са основните причини за обикновената хрема – вирусна инфекция и простуда.

Най-малкото, с което можем да се отървем е хремата. Ако не е съпътствана с главоболие, температура или някаква друга симптоматика, също трябва да се лекува своевременно, защото в противен случай може да прерасне в синузит, възпаление на ушите, очите, или на дихателните пътища, да се развие бронхопневмония.

Лошото е, че каквато и да е причината, за хремата – пипне ли ни, може да не ни пусне седмици наред. А е твърде възможно и въобще да не разберем защо всичко тече.

Но веднага хукваме към аптеката да се презапасим с носни кърпички, физиологични разтвори, капки и спрейове за нос. Това без съмнение е най-лесният начин, но и най-скъпият.

Свързани статии

С какво друго можем да противостоим на хремата, така че да я прогоним по-бързо? Ето няколко изпитани начини от народната медицина.

Прием на повече течности

Когато сме хремави трябва да приемаме двойно повече течности, отколкото когато тялото ни е здраво. По този начин хидратираме мембраните и спомагаме секретът да преминава по-бързо и носът ни да се отпуши по-бързо.
Топли бульони
Топли супи
Топли билкови чайове с мед и лимон

Най-вкусната рецепта за бързо възстановяване на организма. И разбира се да си останем на топло – под завивките поне няколко дни. Когато не го правим, защото в днешно време да си останем на топло у дома е някакъв неземен лукс, всеки знае, че дори най-обикновената хрема ще продължи много повече от няколко дни. Може да си ходите, подсмърчайки, кихайки и кашляйки цяла зима – ужасно неприятно. Единственият положителен ефект е, че в градския транспорт ще имате по-голям периметър за движение и дишане около себе си, защото всички ще се страхуват от вас да не ги заразите.

Топли компреси

Топлите компреси също спомагат за по-бързото прогонване на хремата. Просто затопляте добре леко навлажнена кърпа и я слагате на лицето.

Домашни капки за нос

Може да си направите и домашни капки за нос, които също действат толкова добре, но не ви струват нищо. Вземате 1ч. ч. сода и 1/2ч. л. сол, разбърквате ги в малко топла вода. И с капкомер слагате по 2 капки във всяка ноздра.

Друга безотказна рецепта за отпушване на носа е базирана на вълшебните свойства на чесъна. Вземате една глава чесън, обелвате и намачквате скилидките през уред за пасиране на чесън, нарендосвате ги или както и с каквото искате ги обработвате, но важното е да получите кашичка. Изцеждате през марля сока на чесъна и към него добавяте мед – да стане на кашичка, след което вземате клечка за уши и намазвате ноздрите. Носът ви е отпушен.

За да ви мине хремата

И за да знаете, че се лекувате, трябва все пак да ви е гадно и да има забранителен списък от благини. Дали ще познаете кои са?

Лекарите слагат на първо място кафето и алкохола. Веднага след това цигарите.

Ако питате по-възрастните мъже ще ви се изсмеят и ще ви кажат, че това не може да е вярно, защото ракията лекува всичко. И според тях повечето болести при жените идват от това, че не пият или не пият достатъчно.

Коментирай
5 rate up comment 2 rate down comment
Мирела Близнакова ( преди 10 години )
Много полезна статия. Ще пробвам рецептата със сода и сол, но предполагам, че сте имали предвид 1 ч. лъжица, а не чаша. Явно имунитета ми е паднал, защото напоследък много често съм с хрема и единственото, което ми помага за сега е морския разтвор на Африн pure sea. Странното е, че хремата при мен продължава доста дълго, докато при сестра ми например 2-3 дни и спира воднистия секрет. Да не се окаже накрая, че имам някои алергичен ринит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар