Здраве и красота

Поява на петна по кожата – как да ги премахнем?

Какво представляват и как да ги премахнем?

30.01.2013г. / 10 05ч.
Ана Петрова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Как се получава така, че поглеждайки лицето си в огледалото, в един момент възкликваме: „Това преди го нямаше тук!“.

Какво представляват петната по кожата?

Те могат да бъдат по-тъмни или по-светли от останалата кожа. В първия случай явлението се нарича хиперпигментация, а във втория – депигментация. Необходимо е да знаем защо възникват, за да можем да се предпазим, или ако вече са се появили, да се преборим с тях.

Нашата кожа съдържа клетки, наречени меланоцити, които съдържат меланин и точно той определя цвета на кожата ни. Ако имаме избелване на кожата или по-светли петна, значи меланоцитите там са намалели . Ако петната са по-тъмни, това съответно означава, че са се увеличили.

Повечето хора имат проблеми с хиперпигментацията: бенки, лунички, петна по време на бременност или от напреднала възраст.

Когато имаме поява на бенки или лунички, факторите могат да са както външни, така и вътрешни. Ако трябва да търсим причината в нашия организъм, това може да се окаже липса на желязо, калций, витамини A, E и B, но най-често виновен е външният фактор – слънцето.

Ако имаме акне, или току що сме се депилирали, не трябва да се излагаме на слънце. Особено много трябва да внимават дамите, които махат мъхчетата от горната си устна с кола маска. Ултравиолетовите лъчи увреждат клетките, а някои продукти, които ползваме при излагане на слънце, утежняват проблема. В това число влиза козметиката – парфюмите и дезодорантите, съдържащи спирт. Съществуват козметични препарати съдържащи живак, който може да причини потъмняване на кожата. Същото се отнася и за някои противозачатъчни таблетки.

Как да се преборим с петната по кожата?

Преди всичко трябва да се предпазваме от слънцето и малко по малко петната ще избледнеят. Съществуват депигментиращи кремове, които дават резултат след по-продължително ползване. Ако искате по-бърз резултат, потърсете пилинг терапия с гликолова киселина или лазер. Преди да предприемете каквито и да било мерки, посъветвайте се с дерматолог.

Коментирай