Здраве и красота

Малкият мозък е с голямо значение

Кой осъществява координацията на тялото ни?

05.02.2013г. / 13 15ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Едва ли все още си спомняме уроците по анатомия от училище, но със сигурност знаем за съществуването на малкия мозък. Той е един от най-интересните органи в човешкото тяло, но като че ли често остава незабелязан. Намира се точно в задната част на главата, над врата и тежи около 140 грама.

За кои наши функции отговаря? Благодарение на него ние можем да ходим, говорим, пишем и изобщо да извършваме координирани, хармонични действия. Този орган ни помага например да вкараме ключа в ключалката, благодарение на него знаем с каква сила да стиснем даден предмет без да го счупим или дори как да дъвчем без да се ухапем. Малкият мозък контролира вестибуларния апарат на човека, затова без него не можем да седнем, станем, ходим или пазим равновесие.

Трябва да се знае, че алкохолът и други релаксиращи субстанции нарушават лесно функцията на този чувствителен орган. Затова който пийне няколко питиета, започва да ходи с раздалечени крака и на зигзаг. Ефектът се нарича атаксия. Същият ефект върху малкия мозък имат някои болести.

В момента, в който погледнем дори незначителна на вид вещ като например винтче, този свръхчувствителен орган изчислява колко сила, време и ловкост ще са ни нужни да боравим с него. За да бъдат успешни действията, които извършваме, малкият мозък действа като техен координатор и коректор.

Малкият мозък, в който се извършва усилена електромагнитна дейност, не оказва влияние на вътрешните органи на тялото ни. За сметка на това обаче той постоянно получава информация от тях. Освен воденето на здравословен начин на живот, никой не иска от нас да полагаме специални грижи за него.

Ако обаче някой ден искате ръката ви да отиде надясно, а тя се насочи наляво; ако посегнете към окото си, а докоснете носа; ако загубите равновесие, непременно се консултирайте с личния си лекар, защото това не е проблем, който може да се подмине с лека ръка.

Коментирай