Здраве и красота

Алергиите – вродени, придобити и сезонни

Как да „пресушим“ течащия нос?

03.04.2013г. / 12 52ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По всичко личи, че пролетта вече завзе убедително своите територии. Зимата властва единствено високо в планините и любителите на снежните писти може би ще имат само още няколко седмици да й се порадват.

В по-ниското вече тревичките са зелени, храстчетата и ранните плодни дръвчета са разцъфнали, а ако се вгледаме в клоните на дърветата по улиците ще установим, че листенцата им са напъпили и до дни градският пейзаж ще придобие свеж резедав цвят. Повечето от нас се радват безрезервно на настъпващата пролет, но за други тя слага началото на сезонните алергии, съпроводени с куп неразположения.

Свързани статии

Най-често наричаме това състояние сенна хрема. Уханните цветове на дървета, храсти и цветя са силен алерген за някои хора. Това, в което се изразява реакцията им е бистра секреция от носа, сълзене на очите, намалено обоняние, сърбеж в носа, очите или по кожата, зачервяване, кихане. Ако отидете на лекар с подобни симптоми, най-вероятно ще ви предпише някакъв антихистаминов препарат.

Има обаче начин и сами да си помогнете, включвайки в дневното си меню повече богати на витамин C храни. Научните изследвания сочат, че приемането на 500 мг витамин C дневно би облекчило значително проявата на алергиите. Какво по-добро от това да си ги доставим чрез храната? Ето какво е препоръчително да консумираме ежедневно през пролетния сезон. Броколите, цитрусовите плодове, копривата, магданоза, чесъна и лука са само част от полезните и изключително богати на витамин C храни.

Не са редки случаите, в които алергиите са причинени от фактори в дома ни – прах, домашни любимци, перилни и почистващи препарати. В тези случаи първата ни задача е да отстраним дразнителя, тъй като тялото ни го възприема като „заплаха“ и често преувеличава нуждата от защита срещу него – подуват се лигавиците, кихаме, кашляме, носът ни тече безспир. Според статистиките 20-25% от градското население страда от някакъв вид придобити алергии. Най-често срещаната е тази от акари.

Акарите са малки паякообразни животни, които обитават домашния прах, спалното бельо, меката мебел, килимите. Лекарите са на мнение, че тези организми са основна причина за появата и развитието на астма в 80% от случаите. А при малките деца те могат да предизвикат обриви, екземи и конюнктивит. С просто око акарите не могат да се видят, но матракът на леглото ни е идеална среда за развитието им. На пазара се предлагат специални антиакарни плътни покривала за матраци, както и подобни одеяла, завивки и дамаски. Употребата им в значителна степен би облекчила симптомите на прахова алергия.

Ако някой от родителите страда от алергия, доста голяма е вероятността тя да се предаде и на детето им. Хранителните алергии, както и сенната хрема са генетично обусловени. Но при всички случаи е необходим силен дразнител, за да се отключи алергията. Знаейки, че сме предразположени към това заболяване поради наследствена обремененост, трябва да се пазим – да се лишим от домашен любимец, да използваме натурални почистващи препарати, да избягваме определени храни.

Приемането на някои антибиотици също може да предизвика алергични реакции. По тази причина не предприемайте лечение без консултация с лекар. Много често хората бъркат симптомите на алергия с тези на настинка или инфекция на дихателните пътища, тъй като клиничната картина е доста подобна. При установена алергия, лекарят назначава лабораторни тестове, с които се открива причинителят и едва тогава се предприема адекватно лечение.

Коментирай