Здраве и красота

Медът – храна на боговете

05.02.2006г. / 20 04ч.
Аз жената
Медът – храна на боговете

Медът е познат на човека от древни времена. От преди повече от 6000 г. египтяните са използвали меда при лечение на бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания.

В състава му влизат основно въглехидрати, които съставят 95% от сухото му вещество. Богат е на микроелементите калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций и др. В групата на витамините фигурират тиамин (B1), рибофлавин (B2), никотинова киселина, пантотенова киселина и аскорбинова киселина (C), които подпомагат функцията на жлезите с вътрешна секреция и обмяната на веществата.

Този природен продукт е полезен и със съдържанието си на флавоноиди, които е известно, че влияят върху пропускливостта на капилярите и тяхната чупливост.

Ако сте отпаднали и изморени, медът може да ви тонизира. Основен енергиен материал за мускулите, сърцето и нервната система са захарите на меда. За доброто обръщение на кръвоносната и нервната система помагат етеричните и смолисти вещества.

Ако имате заболявания на стомашно-чревния тракт като ентерити, язва, колит или запек, лекарите препоръчват той да се взима като гъст воден разтвор.

Поставен върху рана, той има антибактериално действие, също така предизвиква отделянето на секрет, чрез който се прочиства нараненото място.

При заболявания на горните дихателни пътища препоръчително е медът да се ползва в комбинация с прополис. Да се задържи в устата или да се ползва разтворен в топло мляко или чай. Също така при възпалителни процеси на влагалището или устната кухина да се правят промивки с 15 % воден разтвор на мед.

В козметиката пчелният продукт е широко разпространен при направата на кремове и маски. Най-често се ползва за премахване на бръчки, предотвратяване на възпалителни процеси и заздравяване на епидермиса.

Медно-жълтъчно-маслена маска
Представям ви подходяща за зимния сезон омекотяваща маска при загрубяла, повяхнала или залющена кожа (суха и нормална).

Смесете една лъжичка течен мед с един жълтък и една чаена лъжичка растително масло, може да ползвате бадемово масло или зехтин. Разбъркайте добре, за да се хомогенизира сместа. Нанесете маската на лицето и шията с помощта на мека четка или памучен тампон. След като изсъхне, нанесете втори слой от сместа, а след него и трети. Изминат ли 25 минути, снемете маската с помощта на памук напоен с топла вода. Повторете процедурата 2-3 пъти седмично в продължение на 4 до 6 седмици.

Коментирай