Здраве и красота

Чувствителните зъби – болезнен проблем

Как да намалим дразнението и болката

17.07.2013г. / 10 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По-голямата чувствителност на зъбите е проблем, който засяга над 30 процента от хората. Тази по-голяма чувствителност е съпроводена от силна болка при консумацията на горещи, студени, кисели или сладки храни и напитки. Защо е така?

Под защитния външен емайл на зъбите е дентинът, в който пък са каналите.

Когато дентинът загуби своето защитно покритие, или пък то е прекалено тънко, зъбните туболи ( или тръбички) предават дразненията от топлите, студени или кисели храни и напитки към нервните клетки на зъба. Тогава усещаме болка и дискомфорт.

Как да се грижим за чувствителните зъби и да облекчим неразположението?

Използвайте паста за зъби за чувствителни зъби с флуорид. Тези пасти съдържат съединения, които запълват въпросните каналчета и така спират предаването на болката към нерва на зъба. Повечето хора, които използват такива пасти за зъби усещат разликата още на първата седмица.

Флуорът, който се съдържа в тях, може да помогне за укрепването на повърхността на зъбите, която е деминерализирана от бактериалните киселини. Към пастата може да добавите и вода за изплакване, също обогатена с флуор.

Намалете приема на кисели храни и напитки. Те могат да допринесат за зъбната ерозия и чувствителността на зъбите. Други напитки, които е добре по-рядко да консумирате са вино, сокове от цитрусови плодове, газирани напитки.

Така нареченото скърцане със зъби по време на сън също може да е причина за чувствителните зъби. Попитайте вашия стоматолог за решение на този проблем. Най-често се използват специални шини, с които се спи и се предотвратява „шлайфането“ на зъбите.

Редовните посещения при стоматолог и добрата дентална хигиена са ключов фактор. Ако забележите отдръпване на венци, болка при консумирането на храни и напитки и пастата за зъби не облекчава симптомите, потърсете специализирана помощ. В тези случаи зъболекарят ще ви направи специална терапия, която да намали проблема.

Коментирай