Здраве и красота

Подходящите цветове за вашето настроение

Цветовете са вашите емоции

26.08.2013г. / 11 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В какво настроение сте днес? Ако имате палитра от цветове с кой от тях ще се определите?

Ежедневието е такова, че постоянно ви подлага на изпитания. Трябва да сте устойчиви, за да може да посрещате всяко предизвикателство. Въпреки това, не винаги сте във форма и в добро настроение. Често то (както и  депресивните състояния) се дължи на проблеми от битов характер, служебни проблеми.

В такива ситуации ви трябва само малко цвят, правилният за вас, който да облекчи състоянието на тревожност и да подобри настроението. Вероятно сте обърнали внимание, че болниците и по-специално детските кабинети и отделения също използват силата на цветовете, за да намалят стреса. Щом медицината ги използва защо и вие да не можете да прилагате тази терапия с цветове?

Цветовете са вашите емоции.

Светлосините и зелени нюанси се свързват с отдиха и спокойствието.

Цветовете на слънцето докоснете, когато искате да повдигнете духа си. 

Лилавият царствен цвят е този, който ще ви вдъхне кураж, когато трябва да се изправите пред аудитория и да говорите.

Бялото изберете, за да пречистите мислите си. 

Червеното повдига адреналина и зарежда. То ви кара да се чувствате добре най-вече защото нещо от тях ви свързва с приятни спомени на детството или други положителни емоции. И обратно, те могат да ви накарат да се чувствате напрегнати и подтиснати.

Също като миризмите, които ви напомнят за  определени моменти така и цветовете имат своята памет.

Още преди хиляди години египтяните са прилагали цветната терапия за лечение. Данни показват за това, че те са създавали специални центрове, в които пациентите са били къпани в специфични цветове на светлината. Различната цветова стимулация създава и различни ефекти. 

Цветотерапията е  известна  също като хромотерапия и се използва и в алтернативната медицина за балансирането на енергийните нива. Когато искате да възстановите баланса може би е добре да бъде по-цветно около вас, както в дома, така и в офиса.

Започнете от облеклото, но не с драстични промени, които не бихте възприели, а с малки детайли. Рисувайте. Сами или в компанията на децата. Докоснете цветните линии, които оставяте по белия лист. Пийте кафето си в цветна чаша и се хранете в цветни прибори. Консумирайте плодове и зеленчуци в ярки цветове.

Нека палитрата бъде най-добрият лечител, щом почувствате нужда да се разтоварите.

Коментирай