Здраве и красота

Шипките облекчават неразположенията при остеоартрит

Шипковото масло намалява бръчките и хидратира кожата

29.08.2013г. / 10 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Колко често се сещате за шипката и за това колко е полезна тя здравето ви? Тези малки червени плодчета  с приятен леко кисел вкус можете да консумирате под формата на чай, сладко или пък да бъдат  част от вашите разкрасителни маски за лице. Те подпомагат хидратацията на кожата и намаляват възпалителните процеси.

Изключително богати на витамин С, те са част от много продукти, които са със 100% натурално съдържание. Нещо повече,  подобряват състоянието на пациенти, които страдат от остеоартрит. Това е ревматоидно заболяване, което засяга хората предимно след 40-годишна възраст. Приемането на шипки под формата на чай или хранителна добавка помага за контрола над белите кръвни клетки.

Свързани статии

Тези клетки се смята, че пряко или косвено са отговорни за остеоартрита. Изследване, проведено в  Университета в Копенхаген преди месеци бе публикувано в списание по ревматология показа, че шипките могат да подобрят подвижността в ставите с до 82%. За остеоартрита е характерна болка и скованост в ставите на бедрата, коленете, гърба, ръцете и краката.

Пациенти, които консумират шипка споделят, че за около три седмици симптомите значително са намалели. Това е така, защото полезните съставки на растението намаляват ставното възпаление, оток и болка. Това означава, че би могъл да се намали приемът и на болкоуспокояващи медикаменти, които голяма част от пациентите се налага да взимат.

Освен при остеоартрит, шипките са полезни и за здравето на сърцето, за повишаване на имунитета. Повишават концентрацията и енергизират тялото и подобряват съня. Шипките също така спомагат за производството на синовиалната течност, която е много важна за здравето и движението на ставите. Приемайте ги под формата на чай, хранителна добавка или правете масажи на кожата с шипково масло.

Коментирай