Здраве и красота

Сухите и напукани устни подсказват за редица здравословни проблеми

Като диабет например

04.09.2013г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
Меки устни. Снимка: Sxc.hu

Меки устни. Снимка: Sxc.hu

През зимните месеци е нормално устните да бъдат по-сухи, да се напукват. Студеният вятър и дехидратацията изсушават кожата и могат да напукат до кръв устните. През тези мразовити дни най-често използваме балсам за устни, който да ги подхрани в дълбочина и да ги направи по-меки.

Но извън тези неразположения причинени от студа, състоянието на устните може да подскаже за редица здравословни проблеми, които иначе не забелязваме.

Най-честите от тях са :

Ако балсамът за устни не помага и устните ви продължават да бъдат силно напукани, вероятно имате анемия. Тя се дължи на дефицит на желязо в организма.

Напукани устни и леко цепнати ъгълчета на устата са признаци на диабет. При това заболяване високите нива на глюкоза са причина за развитието на кандида. Тази инфекция се отразява на състоянието на устните.

Ако усещате устните си необичайно чувствителни, това може да е признак за проблем с нервите.

Много алергии предизвикват подуване, напукване и зачервяване на устните, като алергия към ядки, риба и морски дарове и други. Любимите на много жени газирани напитки също крият риск от алергия, защото някои от тях съдържат бензоена киселина (консервант).

Свързани статии

Напуканите устни могат да бъдат съпроводени и с появата на херпес, който подсказва за изживян стрес или слаба имунна система.

Когато устните са твърде бледи, вероятно е да имате проблеми със сърцето и белите дробове. Кислородът в кръвта е по-малко и това се отразява естествено и на вида на устните, които могат да бъдат и в леко синкав цвят.

Липсата на витамини в организма също се забелязва по вида на устните.

Когато сухите устни са съпроводени с температура, подуване на лимфните възли, зачервяване на очите и езика, това може да подсказва и за болест на Кавазаки. Заболяване, което най-често се среща при деца (причините за появата му остават все още неясни). Открито навреме може да бъде излекувано.

Ако въпреки балсамът, който ползвате устните не подобряват състоянието си, добре е да се консултирате с лекар. Не забравяйте да пиете достатъчно вода и да консумирате повече витамини под формата на плодове и зеленчуци.

Коментирай
Свободно време