Здраве и красота

Музиката ни прави по-умни

Как да подобрите паметта?

12.10.2013г. / 12 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки би искал да има бърз ум и трайна памет. Оказва се, че музиката може да помогне да запомняте по-лесно. Според учените слушането на музика докато четете, например е като вид гимнастика за мозъка, защото го тонизира. За много хора процесът на запомняне е труден, защото им трябва тиха и спокойна среда или лесно се разсейват.

За да бъде успешен този модел на запомняне, трябва да изберете музика, която да ви харесва и да е с умерено темпо. Каква музика да изберете? Най-напред тази, която най-много ви допада като музикален жанр.

Музиката не трябва да е скучна и монотонна. Трябва да е такава, която да ви тонизира, да ви зареди с положителни мисли, спомени.

Смята се, че бароковата музика, която е от XVII и XVIII век, подобрява паметта. Тя може да разшири мисловните ви умения и да се фокусирате по-лесно върху запомнянето на различни факти, дати и т. н. Бароковата музика е с около 60 такта в минута, за което темпо се смята, че е идеално за процеса на запомняне.

За музиката на Моцарт се смята, че действа освобождаващо на неврони в мозъка, които помагат за отпускане на тялото. Проучванията показват, че студентите, които слушат неговата музика докато учат, показват по-високи резултати на тестовете.

За рокмузиката се смята, че може да подобри визуалната памет. Тя за разлика от класическата, повишава адреналина.

Свързани статии

Музиката въздейства на когнитивните функции не само при възрастните, но има положително въздействие и върху децата. Според научно изследване тези деца, които имат музикално образование, слушат музика или се занимават под една или друга форма с нея имат значително по-добра вербална памет.

Те са в състояние да запомнят по-добре текста, който четат, за разлика от други деца, които не слушат музика или не свирят на музикален инструмент. Музиката е в състояние да подобри и състоянието на пациенти, страдащи от деменция.

Защо?

Както при тях, така и при всички останали хора музиката има способността да „депозира“ спомени. Представете си вашия мозък с много чекмеджета, в които са се запазили ваши преживявания, това, което сте чели, учили и т. н. Направете си списък с любими песни, слушайте ги и така ще повишите качеството на вашата памет, защото с музика винаги е по-приятно.

Коментирай