Здраве и красота

Тиква за красива кожа и бърз растеж на косата

Подхранва кожата в дълбочина и изглажда неравномерния тен

28.10.2013г. / 11 45ч.
Михаела Лазарова
Линда Еванджелиста. Снимка: Reuters

Линда Еванджелиста. Снимка: Reuters

Тиквата е богата на витамини A, C и K и елементи като цинк, мед, магнезий и калий. Хранителните вещества в нея подхранват кожата, (особено сухата) и стимулират растежа на косата. Благодарение на витамин A, кожата изгражда защита срещу слънчевите лъчи. Тя е чудесна грижа за косата и кожата през есенно-зимния период, затова си запишете няколко лесни рецепти, които да прилагате веднъж седмично.

Маска за бърз растеж на косата

За да подхраните косъма в дълбочина, трябва да си направите маска. Необходимо е да направите на пюре няколко парченца тиква. Може да е сварена или в суров вид. Към полученото пюре добавете кисело мляко и мед. Маската се нанася от скалпа по дължината на косата за около 30 минути и след това се измива с шампоан.

Грижа за кожата на тялото

За да овлажните и подхраните кожата на тялото, трябва да си направите следната подхранваща терапия с тиква. Отново ще ви трябват няколко парченца от нея, които да направите на пюре в кухненски робот. Към пюрето добавете една-две лъжици кокосово масло и канела. Намажете кожата, постойте около 10 минути и изплакнете.

Маски за лице

Маска за лице, която е подходяща за всички типове кожа ще изглади тена, ще свие порите и ще направи кожата видимо по-млада. Трябват ви пюре от тиква, две супени лъжици кафява захар, една супена лъжица мед и лъжица кисело мляко. Нанесете маската с масажни движения. Захарта ще премахне мъртвите клетки, тиквата ще подхрани кожата с витамини, медът ще я направи мека и стегната, а киселото мляко ще се погрижи за равномерния тен.

Друга маска за лице със стягащо действие е тази направена от тиквено пюре, 1 яйце, лъжичка мед и няколко капки пресен ябълков сок или сок от червена боровинка. Маската се нанася на почистено лице за 15 минути след което се изплаква.

Коментирай